Lördagen den 30 september 2017 planerade nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) att hålla den största nazistiska demonstrationen sedan andra världskriget i Göteborg med cirka 1000 deltagare. Så blev dock inte fallet dels då de inte lyckades samla mer än cirka 400 nazister och dels då motdemonstranter stoppade demonstrationen från att ens börja. Några kamrater  från Kommunistiska Föreningen var på plats och rapporterar följande.

Det hela började med ett möte klockan 11 på Heden som arrangerades av Göteborgs Antifascistiska Front (GAF). Heden är ett område med en idrottsplats där ETC hade slått upp ett stort cirkustält där de arrangerade sin alternativa bokmässa. Arrangörerna hade en dålig ljudanläggning vilket gjorde det mycket svårt att höra talarna men GAF hade på det stora hela gjort ett mycket bra och omfattande arbete. De lyckades samla ca 15 000 personer som protesterade mot fascismen.

Inför mötet verkar GAF gjort en framgångsrik kampanj där det hade målats slagord runt i om i Göteborg, sats upp affischer, klistermärken etc. De hade varit mycket aktiva med sociala medier genom facebooksidan Göteborgs Antifascistiska Front som uppdaterades hela tiden om utvecklingen rörande demonstrationen. De hade även ordnat med både jurister och läkare på plats under motdemonstrationen mot nazisterna.

Även Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna hade annonserat om egna evenemang på Heden vid exakt samma tid men dessa smälte ihop med GAF:s arrangemang. KP uppmanade i sin tidning Proletären att inte försöka stoppa fascisterna: “Anarkistiska provokatörer som tänker sig att de handgripligen ska stoppa nazisterna göre sig icke besväret att delta.”. De fick nog svårt att upprätthålla detta eftersom alla var i samma demonstration på Heden. Efter talen på Heden stannade vissa kvar men de flesta började röra sig mot Nordiska Motståndsrörelsens demonstrationståg.

Bakom bokmässan vid en Ica-butik hittades nazisterna instängda av polisen i ett hörn. Fascisterna försökte göra en rusning genom polislinjen vid bokmässan vilket ledde till att en del av dem skadades eller greps. Slagord ropades och polisen försökte långsamt trycka tillbaka anti-facisterna. Bakom bokmässan blev ett stillestånd som varade någon timme. Polisen ville sedan pressa tillbaka massan av motdemonstranter ända tillbaka till området kring Lisebergs huvudentré men detta motsatte sig anti-fascisterna. Polisen sprutade då pepparsprej, slog med batonger och red in bland folk med hästar vilket lyckades pressa tillbaka massan till Lisebergs huvudentré. Massan försvarade sig då genom att kasta stenar mot polisen. Sedan körde polisen in bilar från olika håll för att skingra motdemonstrationen. Efter det dog motdemonstrationen i pricip ut bortsett från en mindre grupp  som stod kvar och ropade slagord. Det hela slutade dock med ett enormt förnedrande misslyckande för fascisterna. De nådde inte ens sin samlingsplats. Det blev bara en promenad mellan två ICA-butiker vilket de själva i kommentarsfältet på sidan Nordfront har kallat för “ett fiasko”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.