Söndagen den 8 oktober 2017 arrangerade Ung i Sverige, de afghanska flyktingungdomarna som för tillfället sittstrejkar på Norra Bantorget, en heldag som inleddes med en samling på Mynttorget och avslutades med en aktion vid SVT:s TV-hus. Aktionen gick ut på att demonstrera utanför TV-huset samtidigt som TV-programmet Agendas stora årliga partiledardebatt ägde rum inuti byggnaden. Syftet med denna aktion var att tvinga partiledarna att bevittna konsekvenserna av deras vedervärdiga asylpolitik. Sverige deltar i kriget som folk flyr i från och vill sedan skicka tillbaka dem till det inferno som de själva skapat. En kamrat från Kommunistiska Föreningen var på plats och rapporterar följande.

Dagen började som sagt med en samling på Myntorget klockan 13:00. I Facebook-evenemanget för det heldagsevenemang som denna rapport rör står det följande angående syftet med dessa samlingar: ”>>> Varje söndag <<< kommer Ung i Sverige att ha samlingar. Då kan vi ses, umgås, diskutera framtiden, byta idéer om aktioner som Ung i Sverige kan göra och informera om kommande planer. ”

Några timmar senare, klockan 16:30, började Ung i Sverige och dess sympatisörer att röra sig mot TV-huset som ligger stationerat på Östermalm. Väl på plats inleddes demonstrationen och denna genomfördes huvudsakligen med hjälp av banderoller och ropandet av slagord så som ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal!” och ”Afghanistan är inte säkert!” Vädret under demonstrationen var extremt ruggigt med både regn och blåst vilket gjorde det hela till en extra stor utmaning för demonstranterna.

Under demonstrationen fördes en kontinuerlig dialog med polisen och dessa lät faktiskt demonstrationen flytta sig närmare TV-byggnaden än vad den egentligen fick tillstånd för från början. Inga partiledare syntes dock till förutom möjligtvis vid ett tillfälle då minst en svart bil stannade framför byggnaden kanske 50 meter framför demonstrationen och ett okänt antal person klev ur. Detta efterföljdes av att blixtrandet från en massa kameror kunde bevittnas samt att personerna gick upp mot TV-husets huvudingång.

Demonstrationen gick väldigt lugnt till och inga konfrontationer ägde rum. Evenemanget, som egentligen var planerad att hålla på ända till klockan 22:00, avslutades vid 20-21-tiden varefter demonstranterna packade ihop och begav sig hemåt.

Kamraten från Kommunistiska Föreningen genomförde även en kortare intervju som kan läsas nedan med Ung i Sveriges talesperson Mahmut.

Varför är ni här idag?
För att politikerna ska ändra lagen, bryta det här avtalet mellan Afghanistan och Sverige och stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Hur ser situationen ut för de här Afghanska ungdomarna idag?
Det är väldigt svårt och just nu det är fruktansvärt att ungdomar bor på gatorna och många av dem är papperslösa och hemlösa och ingen tar ansvar. Varken Migrationsverket eller politikerna.

Vad skulle vänta de här ungdomarna i Afghanistan ifall de skulle skickas tillbaka dit?
Med säkerhet kan jag säga att de kommer dö. Om man utvisar till Afghanistan, där finns inget liv och ingen framtid. Jag är hundra procent säker på att de kommer dö.

Har ni något ni vill säga till alla som bor i Sverige, vanligt folk här i landet?
Det jag vill säga till civilsamhället och alla svenskar är att sätt press på politikerna, sätt press på dem som har makten att ändra den här lagen. Vi kan tillsammans skapa ett bra samhälle och ett tryggt samhälle.

This article has 8 comments

  1. Notera att majoriteten av dessa ungdomar är hazarer, ett förtryckt folk i centrala Afghanistan. Hazarerna är ett turk-mongolskt folk som varit förtryckta sedan 1600-talet. Med hjälp av imperialistisk hjälp fick afghanerna (dvs pashtunerna) kontroll över det som kallas för Hazarajat under 1890-talet, då även 60% av hazarerna mördades. Notera detta, uppmärksamma det. // Från en hazar

    Svara
  2. Regimen I sverige utsätter de afghanska ungdomarna för skenavrättningar , terror och tortyr. Att inte veta föder ångest
    Att veta att du ska tvångsutvisas till ett land i krig dödar dem långsamt. Först ge dem möjligheter sen rycka undan mattan , jsg skäms att Löfven ställer sig bakom migrationsverkets dödsdomar

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.