I juni varslade APM Terminals 160 anställda i Göteborgs hamn om uppsägning. Orsaken angavs vara arbetsbrist som resultat av minskade volymer i containerhamnen, Men trots att endast ett tiotal personer lämnat sina jobb till följd av varslen, fortsätter hamnen att hyra in dem som timanställda. Under föregående vecka tog APM Terminals in timpersonal, som motsvarade 28 heltidstjänster. Dessutom kommer drygt tio uppsagda hamnarbetare att börja jobba med samma uppgifter som tidigare, men nu som anställda på ett bemanningsföretag. Detta visar att det egentligen inte finns någon arbetsbrist.

Konflikten mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet, som organiserar majoriteten av hamnarbetarna i Göteborgs hamn, har pågått sedan våren 2016. Från Hamnarbetarförbundets sida har kampen hela tiden gällt rätten av sluta avtal.

APM Terminals försöker hela tiden provocera hamnarbetarna att strejka ”i onödan” för att kunna skylla den uppkomna situationen på dem. Företaget vet att det har Svenskt Näringsliv, regeringen, Göteborgs kommunfullmäktige och LO/Transportarbetaförbundet i ryggen. Ytterst sett önskar Svenskt Näringsliv begränsa konflikträtten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.