(På bilden syns gerillasoldater i Free Papua Movment med Västpapuas olagliga flagga)

De öar som nu utgör Indonesien koloniserades av holländarna och när Indonesien 1949 utropade självständighet från Holland ville inte Västpapua ingå i det landet. I slutet av 1961 höll Västpapua en kongress där dess folk förklarade självständighet och de hissa sin egen flagga – Morning Star.

Den indonesiska regeringen ville ha alla de tidigare holländska kolonierna i området och den indonesiska militären invaderade snart Västpapua. Genom “New York-avtalet” 1962 som sanktionerades av USA och Nederländerna gavs kontroll över Västpapua till FN och ett år senare överförde kontrollen till Indonesien. Papuanerna blev aldrig rådfrågade.

Motstånd mot den indonesiska ockupationen startade från de första dagarna efter invasionen. En gerillaorganisation kallad Free Papua Movement (OPM) bildades 1970 för att bekämpa koloniseringen av Västpapua. OPM genomförde ett antal gerillaattacker mot den indonesiska militären och mot imperialististägda företag som hade tagit papuansk mark och resurser.  Beväpnade med pilbågar utkämpade OPM ett krig mot den välbeväpnade, väststyrda indonesiska militären i årtionden.

På senare tid

Efter General Suhartos fall 1998 lättade förtrycket något under en kort period och Morning Star-flaggan kunde visas öppet och en stor offentlig kongress hölls år 2000 med hundratals delegater från hela Papua. Kongressen gav makten till det nybildade Papuanska Presidietrådet (PDP). Men den indonesiska armén gick strax in och hundratals människor sköts och arresterades. I november 2001 mördades den karismatiska presidenten för PDP, Theys Eluay, av indonesiska soldater. Under de senaste åren har en ny organisation, KNPB (National Committee for West Papua) blivit framträdande. Under dess vägledning har enorma demonstrationer hållits över västra Papua. Som ett resultat har många av dess medlemmar arresterats, torterats och dödats. Under 2012 mördades KNPB:s ordförande Mako Tabuni av den indonesiska polisen, medan många andra står inför långa fängelsestraff på upp till femton år bara för att de höjt den västra papuanska flaggan. Idag fortsätter folkmordet, byar brinner, papuaner arresteras, torteras och skjuts och den vackra vildmarken förstörs av utländska skogs-, gruv-, jordbruks- och biobränslebolag.

OPM tränar.

Kampen fortsätter, papuanerna har knappast något val. Indonesien försöker bokstavligen utrota dem och driver ett särskilt koloniseringsprojekt där mark delas ut till kolonisatörer av annan etnisk härkomst än papuanerna. Kolonisatörerna utgör numera nästa hälften av befolkningen i landet som är ungefär lika stort som Spanien. Indonesien har dödat uppåt 600 000 papuaner under ockupationen vilket är mycket då befolkningen aldrig har varit mer än några miljoner.

Läs mer här  och se filmen nedan där man får följa gerillan. Befolkningen på en del håll tvingas leva i avlägnsa träsk för att inte mördas av indonesiska soldater.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.