Kring middagstid lördagen den 10 mars 2018 spreds det information om att nazister från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) spred flygblad i centrala Stockholm. Kamrater begav sig till platsen för att delta i den förväntade motdemonstrationen.

När kamraterna anlände till Hötorget (där det hade rapporterats att NMR befunnit sig senast) kunde de se hur nazisterna rörde sig mot Drottninggatan precis ovanför Sergels Torg. Kamraterna följde efter nazisterna,som när de nådde sitt slutmål placerade ut ett par personer hållandes i varsin NMR-flagga och ett par andra höll i en banderoll med texten ”Vi är folket!”. Förutom dessa delade även ett antal nazister ut flygblad medan en av dem gick runt med en filmkamera.

Till en början nazisterna sprida sin propaganda relativt ostört. Dock visade det sig snart att antalet anti-fascister på torget växte, många kom från Ung Vänster. En del hade närvarat även på Hötorget, och försökte på olika sätt närma sig nazisterna men detta hindrades av de poliser som befann sig på plats. Banderoller vecklades ut med texten ”Inga fascister på våra gator!”, och man ställde sig precis nedanför trapporna på Sergels Torg (nazisterna stod ovanför trapporna). När nazisterna hamnade i slagsmål med polisen och anti-fascisterna ropade slagord så som ”Inga nazister på våra gator!” och ”Kampen fortsätter, nazismen ska krossas!”.

Motdemonstrationen gick förhållandevis lugnt till i kontrast till hur de etablerade medierna ville utmåla den. De skrev om ”våldsamt upplopp” och ett ”bråk”. I början var det dock ett antal ungdomar som försökte närma sig nazisterna och dessa bemöttes med hård repression från polisen så som batongslag och sparkar. En person blev till och med skjuten med elpistol i ryggen medan han var på väg ner för några trappor, på väg bort från platsen. En situation som var direkt livsfarlig för den beskjutne och ännu ett uttryck för en återkommande polisbrutaliteten.

De antifascistiska protesterna växte hursomhelst och snart var cirka 600 personer samlade på Sergels Torg. Poliserna på plats bildade en mänsklig mur mellan nazisterna och folket och var snabba med att försöka stoppa alla potentiella avancemangsförsök från antifascisterna. Till exempel var de snabba med att arrestera en person som försökte sig på att rusa in mot nazisterna.

Efter ungefär en timme av protester beslöt polisen att låta nazisterna få gå ner i tunnelbanan via ingången på Drottninggatan och avlägsna sig från platsen. När folkmassorna försökte följa efter nazisterna via ingången till tunnelbanan nere på Sergels Torg visade det sig att polisen låtit stänga och låsa portarna till tunnelbanan samt låtit ställa upp kravallpolis bakom dessa portar. Med sparkar och slag försökte man ta sig igenom portarna men allt man lyckades åstadkomma med detta var ett antal sprickor i plastrutorna. När nazisterna inte längre närvarade på platsen började folkmassorna att skingras men ett antal antifascister stod kvar och skrek på de nazister som arresterats efter tidigare bråk med polisen och som var på väg att transporteras bort från platsen via polisbil.

This article has 2 comments

  1. Föreningen använder parollen “Nej till Nato” som syns i vänsterspalten. Vad gäller kampen mot fascismen så är det en överlevnadsfråga för kommunister. De ändrar förr eller senare sitt fokus till att utrota kommunister.

    Svara
  2. Men idag måste man väl fråga sej om inte motståndet mot imperialismen bör prioriteras lite mer? Varför inte parollen NED MED NATISTERNA eller Ned med natisterna eller kanske Natisterna – tänk om! Natisterna vill ansluta Sverige till Nato – säg nej till Nato.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.