Den 6 november arrangerade Kvinnor för fred en föreläsning i ABF-huset om “cyberwar”, dvs en krigföring genom digitala nätverk.

Under föreläsningen uppmärksammades USA:s aktiva roll i cyberattacker och att NATO-länderna tillsammans är den största källan till cyberattacker mot andra länder. På senare tid har Kinas attacker närmat sig USA:s nivå men NATO dominerar fortfarande. Antalet attacker från Rysslands sida uppgavs vara endast hälften så många som de från USA. Inom den moderna militär strategin anses cyberkrigföringen numera vara en grundläggande del av krigföringen.

Under föreläsningen togs det också upp om den svenska underrättelsetjänsten FRA:s roll och deras “nära samarbete” med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Enligt amerikanarna så har Sverige en avancerad spaningsteknik och de anses vara “väldigt kompetenta på detta område”.

Läs mer om FRA och NSA:s samarbete här.

Här nedan finns en aktuell infovideo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.