Ovan syns gerillasoldater i kommunisternas gerillaarmé New Peoples Army.

Utan någon formell deklaration införde Duterte ett landsomfattande undantagstillstånd och utplacerade ut ytterligare militär och polis till Bicolregionen, Samar och Negrosöarna.

Kommunisterna uppfattar detta som ett desperat försök att stoppa tillväxten av kommunisternas gerillaarmé.  Nyligen mördades nio bönder i Sagay City i Negros av paramilitära styrkor. Duterte hade godkänt massakern och skickat sina män för att avrätta bönderna som hävdat rätten till mark.

Angreppen på folkets rättigheter ökar också i Samar och hela östra Visayas där minst 10 bataljoner har blivit utplacerade. Dutertes utplacering av fler trupper syftar till att undertrycka det ökade väpnade motståndet (och andra former av kamp) och är kontraproduktivt. Övergreppen mot folket leder bara till att fler tar upp vapen och ansluter sig till NPA (New Peoples Army).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.