En intressant artikel publicerades nyligen SvD. Författaren lär väl få sparken. Det kan straffa sig att läxa upp husbond.

“Att liberalismen har misslyckats är inte längre ett kontroversiellt påstående. Den blev visst inte det berömda slutet på historien, trots allt. Men vad ska då ta dess plats? Att skrämmas av vulgärkonservatismens framflyttade positioner är rätt naturligt i dessa tider av uppskruvad populistretorik och illiberala landvinningar i allt fler länder. Men en tendens kan dölja en annan, som det står i Maos lilla röda. ….

Det skulle förstås vara lätt att skylla på ungdomligt oförstånd och poserande radikalism. Men det vore att göra sig dum.
För aldrig har det moderna samhället haft så lite att erbjuda ungdomen – jorden de ärvde är en urplockad buffé. Det vi lämnat kvar på bordet är en klen kompensation: bostadsbrist, studieskulder, klimatkatastrof, massutrotning av djur, brexit.

Det brittiska Torypartiet får talande nog mer donationer från dödsbon än från de levandes skara.

Det är kanske inte så märkligt om unga börjar drömma om en annan världsordning.

Men högervågen då? Jo tack. Det vi ser nu är en vit och åldrande majoritets sista dödskamp – ett rosslande försvar för gamla privilegier och rätten att grymta “negerboll”. För demografin ändras, och det gäller att pressa den sista politiska musten ur de ilskna gamlingarna. Det brittiska Torypartiet får talande nog mer donationer från dödsbon än från de levandes skara.

Socialistvågen kan förstås vara en övergående trend i stil med midjeväskan och pushupbehån (jo, den är numera ute, tack vare att unga kvinnor har slutat skämmas över att brösten sitter i brösthöjd), men det är inget jag skulle sätta mina pengar på. Det är ju inte som att vi just nu har något bättre att erbjuda dem.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.