Runt 200 personer samlades nära Karl den tolfte-statyn i Kungsträdgården igår. Polisen hade spärrat av så att man inte kunde gå ända fram till statyn men avspärrningen var tillräckligt nära för att man skulle kunna se fascisterna. Poliserna var ganska många, uppåt hundra konstaplar.

Fascisterna gick från Humlegården i ett fackeltåg och travade ner till Kungsträdgården där de la ner en krans. Utan poliseskorten som de hade skulle de troligen inte kunnat genomföra sitt fackeltåg överhuvudtaget. Nere vid statyn höll de ett tal och de troligen över hundra stycken. Kort efter att de anlänt till statyn började en grupp av fascisterna (NMR) slänga smällare och tårgas mot motdemostranterna. Fascisterna gjorde en rusning och kastade då olika saker. De måste ha förstått att de inte skulle kunna komma igenom polisavspärrningen så att det var mest för syns skull. En anti-fascist slängde en smällare mot fascisterna och polisen försökte få tag i den personen genom att skicka fram fem civilare. Demonstranterna skyddade personen genom en linje mot polisen och de lyckade inte få tag i personen. Poliserna backade och gjorde strax därefter en ny attack och då sprayade en anti-fascist en polis i självförsvar.

Fascisterna gick senare i samlad trupp mot slottet och de blev förföljda av hela motdemonstrationen. Två fascister försökte provocera fram ett bråk längs med vägen och ropade “Kom då! Kom då! De fick en smällare och en bok kastade på sig. Civilare som följde tåget grep in och skyddade fascisterna. Därefter upplöstes motdemonstrationen.

Det som behövs är inte ett naziförbud utan en ännu större massrörelse för att hindra dem att demonstrera överhuvudtaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.