I lördags genomfördes en protest mot polis- och väktarvåld med tusentals deltagare. Protesten genomfördes med flera medryckande tal som hölls under stort jubel från publiken.

Tyvärr kunde inte många se talarna eftersom de hade placerat scenen för långt ifrån trappan ner mot bassängen i Kungsträdgården så att talarna gömdes bakom några rader publik. Trots detta var det nog nästan ingen som hade tråkigt. Det är sällan man hör politiska talare som talar med sådan inlevelse.

En rad övergrepp mot personer av utländsk härkomst har uppmärksammats i media den senaste tiden och allt fler vägrar accepterar att polis och väktare har satt i system att kontrollera och trakassera personer av utländsk härkomst otroligt mycket oftare än andra. Att det är så kan var och en som åker runt mycket i Stockholm intyga eller varför inte prata med ungdomar i miljonprogramsområden? Kalla Fakta har pratat med 100 personer som beskriver sina upplevelser av kontroller och övergrepp. Eller ska vi tro på polisen som förnekar att de ägnar sig åt “etnisk profilering”? I denna intervju så säger polisen att de istället utgår från t.ex. “plats” när de gör kontroller. Precis! Om man bor i en arbetarklassförort med hög andel personer av utländsk härkomst så är man automatiskt misstänkt. “Du vet väl vad det här är för område?” var det en polis som sa en gång när de stoppade några kamrater i Rosengård i Malmö till synes helt utan anledning.

Om du sitter i ett vrålåk på väg från Östermalm till din villa i Danderyd och är mörkhyad så kan det kanske hända att du blir stoppad av polisen men risken är ofantligt mycket mindre än om du göra samma resa i en risig bil i Järvaområdet.

Flera talare pratade om problemet med den “vite mannen”. Men skulle problemet med rasprofilering och trakasserier skulle försvinna om alla poliser och väktare var av utländsk härkomst? Knappast. Rasismen är sammanvävd med klassförtrycket och de kan inte skiljas från varandra. I ögonen på en polis (vit eller svart) så är man troligen en “fattig svartskalle” när man blir stoppad helt utan anledning på Rinkeby torg.

En talare tog upp behovet av “kollektiv kontroll” av polis och väktare. Vi får hoppas att det inte stannar vid dessa ord utan att det blir en organiserad rörelse av det. Alla vi som inte accepterar övergreppen måste ta oss i kragen och hjälpa till att övervaka dem. Upp med kameran! Filma och lägg ut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.