Vår nutida historia är en historia av klasskamp. Kapitalisterna har under flera decennier varit på offensiven och genomtvingat diverse försämringar på arbetsplatserna men även inom många andra områden. Men hur förhåller vi oss t.ex. till lagförändringar? Ska vi vända oss till riksdagspartierna och ”lobba” eller få till ett tryck underifrån?

Tankegången att man borde vända sig till riksdagen för att få igenom en lagförändring som är positiv för proletariatet och negativ för kapitalistklassen är inte helt ologisk eftersom riksdagen beslutar om lagförändringar. Problemet är bara att detta är helt hopplöst och felaktigt ur proletariatets perspektiv.

Hela det moderna samhällslivet präglas av motsättningen mellan proletariatet och kapitalistklassen. Staten är som bekant en institution som har till uppgift att förvalta den samlade kapitalistklassens affärer. För att driva igenom förbättringar så måste vi få till ett tryck underifrån. Alltså, först måste man genomtvinga förbättringar på arbetsplatserna med hjälp av stridsåtgärder. Först därefter kan de komma att tas in i kollektivavtalen och senare kan det komma lagstiftning. Att i det stora hela försöka sig på en annnan ordning är helt meningslöst.

/ Vesslan

Läs även:

VARNING FÖR LAS-FÄLLAN – regeringsförslaget är bara taktik