Monstret hungrar efter mer, fortsatt sugen på Grönland

Trump-administrationen återupplivade en längtan som länge funnits i korridorerna i Washington. Grönland skulle en dag bli en del av det amerikanska imperiet.

“Visst skulle jag vara [intresserad av att köpa Grönland]. … Strategiskt sett är det intressant och vi skulle vara intresserade men vi kommer att prata med dem lite.” Det danska svaret på hans bedömning – att Grönland potentiellt var en del av ”en stor fastighetsaffär”, var avvisande vilket gjorde Trump arg.

När USA:s statssekreterare nyligen var besök på Grönland nyligen så tog en journalist upp frågan: “Kan du definitivt säga att USA inte försöker köpa Grönland?” vilket han svarade nekande på. Pelle Broberg, Grönlands utrikesminister, var också tydlig med att Grönland, även om det var viktigt när det gäller “geografisk plats” och “av yttersta vikt för försvaret av USA” men inte var en del av någon “fastighetsaffär” med Washington.

Men Broberg var inne på en tolkning av en fastighet som en ren markyta: “Fastigheter betyder mark med ingenting på”. Denna observation var ett förspel till något än mindre övertygande. ”Sekreterare Blinken har gjort det klart att han är här för människorna som bor i Arktis, för människorna som bor på Grönland.”

I en rapport av utrikesdepartementet, sammanställd av överintendenten för United States Coast Survey framgår det att de är fortsatt sugna på denna “största ö i världen”. ”Dess långsträckta område är cirka 1 800 000 kvadratkilometer, eller i stort sett mer än hälften av hela Europa, men med en mycket större kustlinje. … omfattande fiske och långa kuster och många hamnar och med gott om kol där”. Köp Grönland idag, för en rik morgondag.

Inuiterna har verkligen en hård kamp framför sig, om de frigör sig från Danmark så står ett en större monster utanför porten.

Läs mer här.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here