Gräddfil för de besuttnas barn

Barnsjukhuset Martina, som ligger på Östermalm i Stockholm, erbjuder föräldrar att teckna premiummedlemskap åt sina barn i åldrarna 1-18 år, för 16 188 kronor om året. Därmed får de tillgång till en privat akutmottagning. Detta har uppmärksammats av forskaren och debattören John Lapidus som anser att det urholkar den offentliga vården och även bryter mot lagen om vård på lika villkor.

Barnsjukhuset har ett avtal med Region Stockholm om att ge offentlig vård, men har alltså också en akutmottagning för barn som är speciella medlemmar. Tidigare har det bara funnits privata gräddfiler för välbesuttna vuxna inom sjukvården. Om detta fenomen sprider sig, kommer en massa sjukhus att sortera barn efter socioekonomisk status. Detta bryter helt mot sjukvårdslagen om vård efter behov och på lika villkor och Sverige riskerar att få ett sjukvårdssystem som allt mer liknar USA:s.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here