Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm kartlade trädkramare

Nätverket Låt Parken Leva har bett Integritetsskyddsmyndigheten IMY att se närmare på om Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning brutit mot lagen när den beställde en inventering av privatpersoners trädadoptioner i Järva.

Kyrkogårdsförvaltningen har påbörjat bygget av en begravningsplats på en populära och prisbelönta Järva DiscGolfPark. 2018 startade nätverket Låt Parken Leva en trädadoptionskampanj till stöd för parken. Totalt har cirka 600 personer adopterat 1450 träd och skänkt över 80 000 kronor till opinionsarbetet.

– Adoptionerna har verkligen visat vilken plats parken har i mångas hjärtan – en stark signal till politikerna att hejda sig! Men tyvärr har politikerna inte tagit emot budskapet, säger Tenstabon Nina Masreliez Kvarnborg från Låt Parken Leva.
Däremot har kyrkogårdsförvaltningen visat stort intresse.

Åsiktsregistrering?

Genom att studera fakturor som rör projektet kan Låt Parken Leva avslöja att förvaltningen anlitat konsultföretaget Hifab för att kartlägga adopterade träd. Fem konsulter har tillsammans ägnat 60 timmar till inventeringen, och bland annat tagit foton.
Träden har adopterats med band runt stammen. På banden står namn och hemort för den som skänkt pengar. Att kartlägga och fotografera adopterade träd kan därmed vara så kallad ”hantering av personuppgifter”.

– Vi menar att kyrkogårdsförvaltningen kan ha ägnat sig åt åsiktsregistrering utan samtycke och utan betydelse för myndighetens verksamhet. Det kan vara ett brott mot Personuppgiftslagen PUL, och därför har vi bett Integritetsskyddsmyndigheten IMY att titta på ärendet, säger Nina Masreliez Kvarnborg.

Kyrkogårdsförvaltningen har vägrat lämna ut kartläggningen som allmän handling med motiveringen “att kartläggningen presenterades muntligen för Kyrkogårdsförvaltningen vid arbetsmöten. Ingen dokumentation överlämnades till Kyrkogårdsförvaltningen”.

– Det är märkligt att kyrkogårdsförvaltningen betalat 60 000 kronor av skattemedel enbart för en muntlig föredragning utan minnesanteckningar, säger Nina. Förvaltningen verkar ha varit besatt av adoptionsbanden. Vad ville de veta och varför?

Först togs banden bort, sedan träden

I början av 2021 fälldes 2500 träd i Järva DiscGolfPark för att bereda plats för vägar, begravningskvarter och reningsdammar. Inför avverkningen betalade kyrkogårdsförvaltningen entreprenören NCC ytterligare 15.400 kronor för “insamling av namnlappar”. Alla adoptionsband inom NCC:s instängslade arbetsområde togs ner, både från träden som kapades och från de som sparades.
– Förmodligen blev det jobbigt för gubbarna att möta människors kärleksförklaringar till parken som de förstör, säger Nina Masreliez Kvarnborg.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here