Sveriges största koncentration av övervakningskameror

I Järvaområdet i Stockholm finns landets största koncentration av poliskameror som övervakar offentliga platser.

De områden som övervakas är de som polisen själva definierar som ”utsatta områden”. Det finns stadsdelar och platser i centrtala Göteborg och Stockholm som är betydligt mer brottsutsatta men där finns endast ett fåtal kameror.

Polisen har numera rätt att sätta upp så många kameror de vill men de ska upplysa om att en offentlig plats är bevakad. I praktiken är omöjligt att undvika kameror i förortscentrumen.

Järva med stadsdelarna Husby, Tensta, Rinkeby, Kista, Husby och Akalla är det mest övervakade området i Sverige. Polisen började med kamerabevakning av stadsdelarnas centrum, vilket sedan utökats till större områden. Just nu finns 37 permanenta kameror och ytterligare 3 tillfälliga, enligt Nyhetsbyrån Järva. Ett nytt inslag är att polisen sedan i våras också övervakar stora grönområden med värmekameror från ett höghus bredvid Järvafältets naturreservat.

Från 1 januari 2020 får polisen sätta upp kameror utan tillstånd av Länsstyrelsen. För att polisens övervakning inte skulle bli för omfattande eller bryta mot de regleringar som finns skulle Datainspektionen, som nu heter Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), bedriva tillsyn. Men myndigheten har inte gjort någon tillsyn av polisens kameraövervakning.

I ett reportage i SVT förklarar Integritetsskyddsmyndighetens jurist att en anledning till att någon tillsyn av polisens övervakning med drönare inte gjorts är att inga synpunkter kommit in. Inte heller polisens övriga kamerabevakning har synats av IMY, enligt Nyhetsbyrån Järva.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here