Las-motståndet fortsätter

Det fanns en stark opposition på Journalistförbundets (SJF) senaste kongress, som också gick emot förbundsstyrelsens självsvåldiga stöd till nedmonteringen av Lagen om anställningsskydd, Las.

SJF-klubbarna vid Aftonbladet, Expressen, DN, Mitti och SvD, Nordvästra Skånes journalistklubb – Helsingborgs Dagblad liksom styrelsen för Södra Norrlands frilanssektion, hade alla krävt att SJF skulle ta tillbaka sitt stöd till PTK:s uppslutning till inskränkningen av Las.

Styrelsen försvarade benhårt sitt beslut, men när ett ombud, Stephen Lindholm, föreslog en medlemsomröstning i frågan gick kongressen på den linjen. Förslaget vann en förkrossande seger: 87 röster mot 10.

Som bekant ingick det i januariavtalet  – efter påtryckningar från Annie Lööf – att Las skulle nedmonteras. Regeringen gav därför arbetsmarknadens parter i uppgift att på egen hand klara av nedmonteringen av Las.

Efter att LO centralt sagt nej, kom arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK överens i mitten av oktober 2020. Senare anslöt sig de båda LO-förbunden Metall och Kommunal till överenskommelsen som nu ska klubbas i riksdagen. SJF:s styrelse körde alltså sedan över förbundets egen kongress 2018, då ombuden tog beslut om att ”förbundet står upp för vår anställningstrygghet, samt att förbundet aktivt arbetar mot försämringar av Las”.

Utan dialog med medlemmarna fattade SJF:s styrelse i oktober förra året, vid ett hastigt inkallat nattligt möte, ändå beslutet att ställa upp på PTK:s uppslutning bakom Svenskt Näringsliv. Detta samtidigt som förbundets medlemmar i tider av neddragningar på nästan alla medieföretag i landet, haft direkt nytta av Las.

Kongressen tvingade alltså förbundsstyrelsen till reträtt och en medlemsomröstning ska genomföras. Om över 50 procent av förbundets yrkesverksamma medlemmar deltar i omröstningen ska den anses vara beslutande, annars rådgivande.

I för sig är tjänstemannaförbunden traditionellt mer borgerligt influerade än LO-förbunden, men samtidigt är inte de politiska partierna, särskilt inte socialdemokraterna, speciellt välorganiserade inom tjänstemannaförbunden. Det betyder att det också finns större ”utrymme” för självsvåldigt agerande från medlemmarnas sida …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here