7000 namnunderskrifter överlämnades i veckan till Hyresgästföreningen i Stockholm. Anledningen till den snabba insamlingen var oron över att HGF Stockholm försöker köra över medlemmarna och sluta ett dåligt avtal med Fastighetsägarna.

Kämpande hyresgäster får en starkare och starkare organisering i Stockholm och priset för att Hyresgästeförenignens byråkrater ska vika ner sig blir högre och högre. Här är kraven som överlämnades:

”Nej till hyreschock genom Stockholmshyra

Allmännyttiga bostadsbolagen har nu, i slutet av flera års förhandlingar om systematiska hyror, lanserat ett förslag om Stockholmshyra som ger i snitt 12 procents höjning under 6-8 år och inga sänkningar. Det finns en ambition både hos Bostadsbolagen och Hyresgästföreningens ledning att sluta ett avtal snart och därför måste vi GENAST kräva att Hyresgästföreningens förhandlare INTE accepterar dessa höjningar.

Det vi hittills sett är inte bra. Det liknar inte en systematisering av hyrorna genom i princip lika höjningar och sänkningar, som var tanken när arbetet inleddes. Det liknar en systematisk hyreshöjning för dagens hyresgäster på i snitt minst 8% på åtta år, varav 2% första året. Till detta kommer att byte av hyresgäster skulle generera en ökning av lägenhetshyrorna på ytterligare ca 5% på åtta år, första året ca 1%.

JAG KRÄVER

– att hyresförhandlarna vägrar acceptera att Allmännyttiga kommunala bolag höjer hyrorna genom Stockholmshyra.

– Pappren på bordet. Information till medlemmarna om innehållet i pågående förhandlingar om Stockholmshyra.

-Inget avtal utan medlemsdemokrati.”