Clarté 100 år: Bättre kämpande maoister än folk som står vid sidan om

(Vi skickade texten till Clarté för en vecka sedan och frågade om de ville publicera den men har valt att inte svara alls)

Förra fredagen ordnade Clarté i Stockholm ett firande av sin 100-årsdag. Kvällen inleddes med att styrelsemedlem gick igenom Clartés historia. Det var en intressant genomgång men den inställning som historiepresentatören uttryckte i vissa frågor speglar de problem som Clarté sedan länge dragits med.

Vi som läser Clarté uppskattar de välgrundade analyser som man får del av tidvis och det finns en positiv aspekt av att det finns en tidskrift som argumentar för behovet av socialism. En organisation som stolt kallar sig “socialistisk” bör dock ha ett visst intresse att verka i den riktningen. Det finns därför anledning att fundera över den väg som Clarté sedan länge följt.

Bidrar inte till en verklig rörelse

Det verkar finnas ett slags mystiskt “passivitets”-konsensus bland de som engerar sig i “tankesmedjan” Clarté. Internt verkar det inte finnas några förväntningar på att clartéarna ska vara aktiva i olika folkrörelser för att bidra till att försvara våra (folkets) intressen utan man “gör sitt” genom att sitta och prata internt och bidra till en tidning med liten och snäv läsekrets. Som en klok man sa en gång så är varje steg av en verklig rörelse viktigare än ett dussin program. Var är alla dessa personer i det skriande behov av lokal organisering som finns på universiteteten, arbetsplatserna och bland hyresgäster? Eller tänker de att “socialismen” ska falla från himlen när folk plötsligt “inser sanningen”? När man läser vad en del av clartéarna sysslat med så finns det en del före detta aktivister” si eller så. Har inte den som har sådana kunskaper och erfarenheter ett särskilt ansvar att bidra till kampen, idag och imorgon, eller ska vi alla vila på gamla meriter? Den som vill ha en “intellektuell” utmaning borde inte sitta vid skrivbordet utan delta i det mycket svåra och komplicerade arbetet med att bygga upp kämpande folkrörelser inom olika områden. Verklig kunskap kommer inte främst från böcker utan ur praktiken.

Allt hänger ihop

Historiepresentatören var förutsägbart “kritisk” till allt som luktar revolutionär kommunism. Den ideologiska linje som Clartéförbundet antog (marxismen-leninismen mao tse-tungs tänkande) på 70-talet var knappast något man särskilt stoltserade med i tidningen. Den ideologiska utgångspunkten var inte heller något som ströp debatten, snarare tvärtom. Denna ideologiska grund bidrog till enhet i tänkande och som en följd av detta också enhet i handling. Deltagarna i Clarté var under antal år på 70-talet inriktade på att själva bidra till kampen. Detta gjorde de också i stor usträckning vilket bidrog till att göra tidningen intressant för många genom rapporter av olika slag samt att skribenterna var insatta i olika aspekter av kampen. Med ett innehåll som var omedelbart relevant för en bred läsekrets så kunde man också gladeligen vara ute och sälja tidningen på olika håll. Det går knappast idag och görs inte heller vilket bidrar till isoleringen. Om ett antal intellektuella enas kring en ideologisk potpurri och år efter år håller liv i en liten tidning som bara är relevant för de själva, vad bör man kalla detta? Det kan nog kallas ett uttryck för sekterism. Sekterism i vår tradition är som bekant inte att enas kring en ideologisk linje utan sluta sig inåt.

Om man går igenom gamla nummer på Arbetarrörelsens arkiv och studerar de revolutionära åren så kommer man man tydligt se att Clarté inte alltid stått vid sidan om…

Clartéisten, november 1967
Clartémeddelande, januari 1968
Clarté, nr 1 1972
Clarté, nr 2 1972
Clarté, nr 7 1972

2 COMMENTS

 1. ….och “kritan” i detta fallet är….
  Att demonstrera utanför Indiens Ambassad den 24:e november för stöd åt det pågående folk-kriget i Indien och mot den reaktionära folkfientliga Modi regimen och dess Prahaar-3 kampanj.
  Läs mer här:
  https://www.maoisme.no/2021/11/oversettelse-av-opprop-stans-prahaar-3/
  https://odishabytes.com/maoist-attack-chhattisgarh-police-plan-prahaar-3-to-eliminate-mastermind-hidma/

  Kom igen Clarté och visa att artikeln ovan inte ger en riktig bild av er.
  Sätt igång! Dra med er alla andra progresssiva organisationer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here