Hemlöshet: Bara de som har försörjningsstöd syns i statistiken

Samtidigt har allt fler svårt att få en fast bostad överhuvudtaget. I dag räcker inte en genomsnittlig LO-lön för att köpa en bostadsrätt i storstadsområdena. Andra kan inte få ett hyreskontrakt för att de saknar en fast inkomst.

Marknaden kommer inte att bygga bort bostadsbristen eller råda bot på hemlösheten

Det växande svenska bostadsprekariatet består av människor som flyttar runt mellan olika andra- och tredjehandskontrakt, som bor inneboende, som sover tillfälligt på en säng eller en soffa, som ständigt måste vara på jakt efter någonstans att bo. Många bor trångt, i undermåliga lägenheter.

Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid Malmö universitet, ger röst åt dem i en nyutkommen bok (Premiss 2018).

Bland de intervjuade finns studenter, ungdomar och nyanlända, men även personer som sedan länge är etablerade på arbetsmarknaden. Mest smärtsamma att läsa är barnfamiljernas berättelser.

Boken beskriver en ny och dold hemlöshet. Numera är det inte enbart missbrukare och psykiskt sjuka som saknar en bostad. Det räcker med att ha en för låg eller för osäker inkomst. De syns inte i någon hemlöshetsstatistik eftersom de gett upp om att få hjälp från socialtjänsten.”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net