Stoppa stängningen av Fisksätraskolan

Fisksätraskolan ska stänga om en månad. Ett beslut att stänga skolan har fattats av Nacka Kommun och publicerades i måndags. Ett definitivt beslut om nedläggningen kommer troligen att fattas av kommunstyrelsen den 3 juni och försäljning av skolan kommer behandlas av kommunfullmäktige den 17 juni.

Men det ser ut som nedläggningen var bestämd för länge sedan eftersom det finns en arkitektskiss av den nya Viktor Rybergskolan som ska öppna i byggnaden 2021 och ett 21-årskontrakt mellan parterna redan har undertecknats. 

Anledningen till att skolan stängs och huset säljs är enligt Nacka Kommun “att Fisksätraskolan under lång tid har dragits med kvalitetsbrister, otrygghet och ansträngd ekonomi, vilket kommunen nu vill åtgärda”. Under 2016 gick “28 procent av skolans intäkter till hyra” som betalas till kommunen (Fisksätraskolan betalar extra för sjöutsikt, se Mitt i Nacka, 2016-01-15. P.G. Sabel, VD på Stena fastigheter i Stockholm säger att “det beror på ett krympande elevunderlag, Nacka kommun vill inte längre driva skolan” (Fisksätraskolan kan säljas och bli friskola, Mitt i Nacka, 2019-05-13). 

På ett öppet möte i måndags var många föräldrar arga över att de bara fått 10 dagar på sig att anmäla sina barn till nya skolor. Lotta Valentin, chefen för Utbildningsenheten i Nacka, sa att det redan finns platser för alla 92 elever från Fisksätraskolan på Igelbodaskolan på Saltsjöbaden. 

En protest är planerad mot stängningen. Många föräldrar börjar jobba tidigt eller är skiftarbetare och de har svårt att ta barnen till skolor utanför Fisksätra. Med nästan 9000 invånare är Fisksätra ett av Sveriges mest tätbefolkade bostadsområden och det är helt absurt att det inte ska finnas någon skola för barnen i området.

Mer information om nerläggningen av Fisksätraskolan: 

https://www.nvp.se/Nacka/SaltsjobadenFisksatra/fisksatraskolan-laggs-ner/

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7219618

https://news.cision.com/se/nacka-kommun/r/fisksatraskolan-ersatts-av-viktor-rydberg,c2812516″

https://m.nvp.se/Nacka/SaltsjobadenFisksatra/hela-var-vardag-kastas-omkull/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net