Regeringen driver fram högre hyror. När ska Vänsterpartiet “smälla”?

I januariöverenskommelsen (mellan S, C, L och MP) kom partierna överens om att hyreskapitalisterna ska få sätta hur höga hyror de vill i nybyggda hus.

“Reformera hyresmodellen. Fri hyressättning vid nybyggnation införs. … (Utredning 2019-2020. Ny lagstiftning på plats 1 juli 2021). Låt lägenheternas kvalitet och läge få ett större genomslag i hyressättningen.”

Finanskapitalets “tankesmedja” Timbro nöjer sig inte med detta och pekar ut riktningen för sina politiker:

“Förslagen i Januariöverenskommelsen bör därför inrikta sig på fri hyressättning i hela beståndet, inte bara nyproduktion.”


Kommer Vänsterpartiet att “smälla” snart?

V-ledaren Jonas Sjöstedt var för ett drygt ett halvår sedan tydlig med sitt krav för att släppa fram en mittenregering: ”Inför inte marknadshyror, för då smäller det”, sade Jonas Sjöstedt.

V-ledaren Jonas Sjöstedt förklarade i samband med regeringsbildningen att han var beredd att gå ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna för att fälla regeringen om marknadshyror införs. Ebba Bush Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) har också sagt att de är villiga att rösta för “vänsterpolitik” för att fälla regeringen.

Efter Stefan Löfvens regeringsförklaring upprepade Jonas Sjöstedt misstroendehotet.

“– Jag hoppas att vi ska kunna se till att förslag som marknadshyror och försämrad anställningstrygghet aldrig ska kunna genomföras. Vi är vågmästare och lägger de fram förslag om marknadshyror eller angrepp på anställningstryggheten kommer vi att använda vågmästarrollen och stoppa det genom att om möjligt väcka misstroende i riksdagen, sade Sjöstedt till SVT Nyheter.”

Men V kanske inte menade att de bara ska “smälla” om marknadshyror införs överallt och inte bara i nybyggda hyreshus? Någon “smäll” har vi i alla fall inte hört.

Men tydligen var det just nyproduktion som det skulle “smällas” om:

“Enligt Jonas Sjöstedt har han fått försäkringar om att regeringen inte kommer att genomföra de för Vänsterpartiet så kontroversiella förslagen att tillåta fri hyressättning i nyproduktion och luckra upp arbetsrätten.”

V verkar ligga lågt i frågan. På deras hemsida kan man i alla fall inte hitta något om det.

Valfrihet som kodord för öka kapitalisternas profiter

Den härliga löfvenregeringen kommer också införa nya regler den 2 oktober i år som innebär att om man fixar något i lägenheten som läggs på hyran så ska det kunna ligga kvar på hyran för gott. Hyresgästföreningen är kritisk:

“Det innebär ju för hyresgästens del att man behöver betala dubbelt. Det är som att man köper en tv på avbetalning i tio år. Och så kommer leverantören som man har köpt tv:n av år elva och säger att de kommer ta ut en avgift för resten av tv:ns livslängd som du också får betala, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.”

Jaså? Men är det inte ungefär så det redan fungerar på många håll i de kommunalt ägda bolagen? I stockholmsområdet finns i vart fall ett par exempel. Frågan är vad som är det nya med reglerna. Det enda man kan vara helt säker på är att det kommer bli värre.

Det som rent allmänt har gällt enligt lagen är (vår fetstil):

“12 kap 55 § Om hyresvärden och hyresgästen tvistar om hyrans storlek, ska hyran fastställas till skäligt belopp. Hyran är härvid inte att anse som skälig, om den är påtagligt högre än hyran för lägenheter som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga. … “. När en domstol ska bestämma vad som är skäligt så ska en “jämförelse … ske med lägenheter på orten”.

Denna bedömning om vad som är skälig hyra har tidigare inkluderat tilläggen på hyran som gjorts på grund av olika “tillval” (ny spis, nytt kök, tapetsering osv). Men med de nya reglerna så ska hyresvärden kunna räkna bort olika tillval som har gjorts så att de räknas för sig utanför skälighetsreglerna. Om en massa tillval görs som höjer hyran för evigt så kommer de inte räknas in om en domstol ska göra en skälighetsbedömning av hyran. Det är alltså detta som är det nya (vår fetstil).

Ur regeringens proposition: “En ökad valfrihet för hyresgästerna förutsätter att reglerna är utformade så att hyresvärdar har ett intresse av att prioritera arbetet med att erbjuda tillval och frånval som ett led i förvaltningen av hyreshus. Så kan inte sägas vara fallet i dag. … En ändring med den angivna inriktningen går ut på att hyrestillägg för ett tillval respektive hyresavdrag för ett frånval inte ingår i prövningen av vad som är skälig hyra för lägenheten. … Regeringen anser sammanfattningsvis att fördelarna med en modell som ger hyresgäster en ökad valfrihet överväger nackdelarna. En sådan bör därför införas.”

Vi bara tackar och tar emot! Tack för denna fantastiska valfrihet! Tack Löfven!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net