EU:s Frontex ser på medan folk drunknar på Medelhavet

En sjunkande båt på Medelhavet. Ett ljud hörs i luften. Frontex israeliskbyggda drönare flyger förbi. I Frontex kontor i Polen sitter piloten och ser på och äter munkar. Inga räddningsbåtar tillkallas eftersom det inte finns några.

I år har andelen som dör när de försöker ta sig över Medelhavet stigit från ett historiskt genomsnitt på 2% till 14% förra månaden. Totalt har 567 av de uppskattade 8 362 personer som har försökt det hittills i år dött.

EU har investerat 95 miljoner pund i drönare och har samtidigt avvecklat alla bemannade båtar som kan genomföra räddningsuppdrag. Istället ges pengar till grupper i Libyen som åker ut på uppdrag för att fånga och låsa in flyktingar i koncentrationsläger som i en del fall liknar rena dödsläger. Några advokater i Paris har stämt EU för brott mot mänskligheten med anledning av detta, skriver The Guardian.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net