Undersköterskeupproret! Hoppas inte på regeringen!

I maj i år startade två arbetsplatsombud i Kommunal vad de kallar “Undersköterskeupproret” vilket syftar till att “skapa debatt i samhället” om de dåliga arbetsförhållandena i vården.

Verksamheten har hittills bestått i att de gjort en facebook-grupp och en namninsamling. En manifestation kommer att hållas på 22 augusti på Mynttorget i Stockholm, klockan 10:00-11:00 varvid 10 000 namnunderskrifter ska lämnas över till socialminister Lena Hallengren.

“För det räcker nu – det måste vara slutsparat på ett av Sveriges viktigaste jobb!” skriver de i en artikel i Kommunalarbetaren. Vad det inte nämner är att alla privata vårdbolag har som affärsidé att spara in på personalen och att det inte finns på kartan att regeringen och socialminister Lena Hallengren skulle verka för att förbjuda privat äldreomsorg och därmed bidra till att problemet lindras (i kommunerna sparas det också mycket).

En av grundarna till “Undersköterskeupproret” intervjuas i det senaste numret av Proletären och hon säger där att hon hoppas att regeringen tar till sig av budskapet. Hon kommer definitivt att bli besviken.

Sossarna i facket är diktatoriska

En avgörande fråga för att vända utvecklingen är så klart att det bildas kämpande kollektiv på olika håll som kan pressa arbetsköparna att förbättra bemanningen. Kommunal är tvyärr en del av problemet när det gäller den passivitet som finns arbetsplatserna. Kommunal verkar inte för att det ska finnas kämpande kollektiv utan enbart att det ska finnas enskilda “arbetsplatsombud” utan klubbar som i teorin ska utses av medlemmarna men i själva verket ofta utses av uppifrån. Den som försöker rubba denna ordning kommer möta hårt motstånd vilket framgår av den interna konflikten i Kommunal i Göteborg i år:

“I slutet av förra året bildades två nya arbetsplatsklubbar i Göteborgs kollektivtrafik med en ambition att göra det fackliga arbetet mer lokalt förankrat i stället för att skötas av den större kommunsektionen. Klubbarna valde arbetsplatsombud, men dessa har inte godkänts av avdelningen, vilket lett till förvirring – inte minst bland arbetsköparna, som inte vet vem som ska kallas till förhandlingar.”

Bryt ryggen för vårdkapitalet

Efter den 22 augusti kommer facebook-gruppen att stänga ner men “upproret tar inte paus” sägs det. Det får vi verkligen hoppas. Undersköterskeyrket är farligt och det blir värre och värre:

“Mellan 2011 och 2015 har antalet anmälningar om arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökat med nästan 80 procent och antalet anmälningar arbetssjukdomar med drygt 250 procent. … Enligt Arbetsmiljön 2015, har under 2015 de sysselsatta inom yrket hög andel besvär i övre delen av rygg/nacke av alla yrkesgrupper, 55 procent (37 procent för samtliga yrken). 15 procent av de sysselsatta inom yrket är för trötta/ saknar tid för privatlivet varje dag (8 procent för samtliga yrken). Undersköterskor och sjukvårdsbiträden ligger i topp när det gäller lyft om minst 15 kg flera gånger om dagen, 40 procent (13 procent för samtliga yrken).”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net