Varje år firas den 9 augusti som den internationella dagen för världens ursprungsbefolkningar, World tribal day (Urfolkens dag). Firandet syftar till att främja och skydda världens ursprungsbefolkningar som t.ex. samer i Sverige och adivasis i Indien.

FN beräknar att cirka 370 miljoner människor i 90 länder tillhör ett ursprungsfolk eller stamfolk och talar 4000 av världens 7 000 språk. Oftast är de i minoritet i sina länder, men i länder som Bolivia, Guatemala och Peru utgör de minst hälften av ländernas invånare

Stefan Mikaelsson, ledamot i Sametinget skriver:

”Sverige är uppbyggt på urfolkens traditionella territorier, men beklagligtvis etablerades en nationalstat utan det meningsfulla deltagandet av dem som var här först. För den samiska nationen blev kontakten med den europeiska parlamentarismen därför inte en fråga om styrka genom mångfald eller ett firande av olikheter. För urfolket samerna på svensk sida blev erfarenheterna för det mesta en fråga om kränkningar, förnedringar och en brutal försvenskningsprocess.

På den Internationella urfolksdagen 9 augusti 2019 kan vi manifestera kampen emot rasismen och de sociala orättvisor som drabbar världens urfolk men också urfolket samerna. Vi bekräftar i dag återigen vår oupplösliga relation till moder jord samt vår skyldighet till kommande generationer att upprätthålla fred, jämställdhet och rättvisa.

I Sápmi är det vi som är folket!”

Kommunisterna i Indien uppmärksammar dagen

Communist Party of India (maoist) har enligt en indisk tidning med anledning av World tribal day spridit ett uttalande med följande paroller:

• Förena er och agera mot den ursprungsfolksfientliga politiken.
• Kämpa för att skydda Jal, Jungle, Zameen (vatten, skog, mark) och ursprungsfolkens identitet, rätt att existera och rättigheter i allmänhet.
• Pressa regeringen att skydda ursprungsfolkens språk och kultur.
• Kräv tillbakadragande av poliser och paramilitära styrkor från ursprungsfolkens områden.
• Motsätt er Högsta domstolens beslut att tränga ut ursprungsfolken från deras förfäders land.
• Kämpa för att skydda bergen som symboler för ursprungsfolkens identitet och trosföreställningar.
• Motsätt er politiken att överlämna offentliga mineralresurser till privata företag.
• Kräv ogiltigförklaring av avtal mellan regeringen och multinationella företag.
• Kräv att den religiösa konverteringen av ursprungsfolken till hinduismen (”ghar wapsi”) stoppas.
• Kräv att mördandet av ursprungsfolk under täckmantel av ”väpnade sammandrabbningar” stoppas.

Läs mer här.

Lokal kommunistisk milis i ett av ursprungsbefolkningens områden.