Gigwatch

Gigwatch är en nystartad organisation i Stockholm, där antalet cyklister med Foodora-ryggsäckar och antalet app-arbetare ökat kraftigt de senaste åren.

Gigekonomi är namnet på en ny form av arbete som växt fram i världen de senaste åren, istället för att du tar en anställning av en och samma arbetsgivare och utför ditt arbete, så är du helt flexibel och tar ”gig” när det dyker upp. Det kan vara att hämta någons sopor, köra ut hämtmat och så vidare.

Ursprunget till namnet “Gigwatch” kommer från musikbranschen, där musiker saknar fast anställning utan får ta det jobb som erbjuds just nu, vilket kallas för ”gig”. Begreppet syftar till att beskriva arbetsköpare som anlitar arbetskraft på enskilda uppdrag, där det ena dagen kan finnas massor att göra, och andra dagen ingenting. Givetvis får man endast betalt när man utför ett arbete, medan tiden mellan uppdragen går ut på att vänta utan timlön.

Gigwatch arbetar med att sprida information om “gigekonomi” och ha en plattform för att kunna kritisera densamma. De arbetar för att samla informationen om de olika företagen/apparna för att kunna bevaka dem och följa utvecklingen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net