Parasiterna pressar på i bostadskrisens Sverige

Det har blivit en affärsmodell att höja hyran och marknadsvärdet på en fastighet utan att göra något åt det grundläggande upprustningsbehovet.

För hyresgästerna innebär detta nya kök, badrum och parkettgolv men gamla stammar och fasader. Och när de riktigt stora renoveringarna behöver göras det finns inte pengar kvar. Hyrorna är redan höjda till maxnivåer och de stora vinsterna som håvats in på har redan skickats vidare till aktieägarna.

Kostnaden för underhåll halveras ofta efter att hyreshus säljs till ett vinstmaximerande privat bostadsbolag, jämfört med snittet för kommunalt ägda bostadsbolag. Därefter sjunker kostnaderna för underhåll ytterligare.

Företaget Blackstone äger 66 procent av den svenska hyresvärden D. Carnegie & Co (numera ”Hembla”) som just har över 21 000 lägenheter i Storstockholm. Blackstones modell är välkänd: fastighetsbestånd köps, lägenheter renoveras, hyrorna ökar och hyresgäster som inte har råd att bo kvar får flytta någon annanstans. Trots detta har svenska politiker inte gjort något för att hindra den allvarliga utvecklingen enligt Hyresgästföreningens ordförande.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net