Hamnarbetarna fortsätter kampen

Hamnarbetarförbundet stämmer arbetsköparen APM Terminals i Göteborg för att ha brutit mot det kollektivavtal som skrevs i mars. Undertecknandet av kollektivavtalet var resultatet av en framgångsrik men långdragen kamp för att hamnarbetarförbundet skulle få till eget kollektivavtal.

Hamnarbetarförbundet organiserar majoriteten av arbetarna men har tidigare inte haft ett eget avtal. Istället har APM Terminals haft ett avtal med Transportarbetarförbundet, som organiserar 15% av de anställda. Arbetararistokratin i LO och Svenskt näringsliv stod eniga mot Hamnarbetarförbundet och lade fram förslag till riksdagen om begränsad strejkrätt. Denna lag som trädde i kraft den 1 augusti begränsar rätten till strejk mot en arbetsköpare som redan har ett avtal med ett annat fackförbund på arbetsplatsen. Undantag gäller om syftet är att uppnå kollektivavtal. Denna antistrejklag syftar till att kriminalisera arbetarnas viktigaste kampmetod.

Orsaken till att konflikten återigen blossat upp är att APM Terminals genomfört omfattande schemaändringar av arbetstiden utan att ha förhandlat lokalt med hamnarbetarförbundet. Arbetsköparen har endast förhandlat med Transportarbetarförbundet.

“En sån här omläggning innebär att folk börjar gå skift, man jobbar mer nätter och så vidare. Det påverkar många människor väldigt negativt och det är en viktig del i vår verksamhet som fackförening att kunna påverka detta” säger Peter Annerback, Hamnarbetarförbundets ordförande i avdelning fyra i Göteborg.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net