Billigare arbetskraft för kapitalisterna

Den 1 augusti avskaffades kravet på villkor enligt kollektivavtal vid s.k. nystartsjobb för all utom lön. Nystartsjobb är en statlig subventionerad anställning hos en privat arbetsköpare, införd 2007 av alliansregeringen. Detta betyder att kapitalister får högre vinst genom att staten kan delvis betala priset för arbetskraften.

Avskaffandet av kravet på villkor leder till att arbetsköparen nu t.ex. inte behöver betala arbetsskadeförsäkring, föräldrapenningstillägg eller tjänstepension. Inte heller betalas tjänstegrupplivförsäkring, vilket innebär ersättning till efterlevande vid dödsfall samt begravningshjälp. De som nystartsjobben riktar sig mot är långtidsarbetslösa och nyanlända, dvs. människor som redan lider av kapitalismens strukturella våld samt imperialismens offer.

Avskaffandet av kravet på villkor är ett resultat av januariavtalet som är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna som möjliggjorde en regeringsbildning efter riksdagsvalet 2018.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net