Arundhati Roy om läget i Kashmir

Kashmir har uppmärksammats nyligen i svenska medier eftersom Indien har strypt det begrändade självstyre som området har haft och eftersom Indien även har genomfört lagändringar som innebär att indier kan köpa mark där samt att de har försökt strypa kashmirområdets kommunikation med omvärlden.

Arundhati Roy har nyligen fått en artikel publicerad i New York Times där hon bland annat skriver att Kashmir är en av världens mest militariserade zoner. Mer än en halv miljon soldater har utplacerats för att motverka vad armén själv medger nu bara en handfull “terrorister.” Om det fanns några tvivel tidigare så är det nu mycket tydligt att deras verkliga fiende är Kashmiri-folket skriver hon.

“Vad Indien har gjort i Kashmir under de senaste 30 åren är oförlåtligt. Uppskattningsvis 70 000 människor, civila, militanter och säkerhetsstyrkor har dödats i konflikten. Tusentals har “försvunnit” och tiotusentals har varit i deras tortyrkamrar som ligger i dalen som ett nätverk av småskaliga Abu Ghraibs.

Under de senaste åren har hundratals tonåringar blivit blinda av användningen av “pellet-firing shotguns”, säkerhetsindustrins nya vapen som för folkmassekontroll. De flesta militanter som arbetar i dalen idag är unga kashmirier, beväpnade och tränade lokalt. De gör vad de gör medvetna om att den minut de tar upp en pistol är deras ”hållbarhet” osannolikt mer än sex månader. Varje gång en “terrorist” dödas, dyker Kashmiris upp i tiotusental för att begrava en ung man som de ärar som en shaheed, en martyr.”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net