Hur bygger man upp arbete på en ort?

Fittja i Stockholm.

Det är ofta svårt att bygga upp någonting från grunden och det kan vara svårt att komma fram till vad man ska börja med. Här nedan är några saker som man kan börja direkt med på en ort.

Undersökning. Föreningen lägger vikt vid att nå proletariatet inom industri- och transportsektorn. Vilka större arbetsplatser finns på orten? När det gäller proletariatet i allmänhet och vad det gäller bostadsområden så är de områden viktigast som har en störst andel proletärer. Hur får man fram sådan statistik? LO har t.ex. nyligen skrivit en rapport där de har tagit fram statistik över en del områden där man kan se var det finns en stor övervikt av vissa yrkesgrupper. Även röstsifforna säger en hel del om vilka klasser som bor i ett område. Här finns uppgifter om genomsnittsinkomst per område i Stockholm. Liknande borde gå att ta fram för resten av landet.

Här finns exempel på grundliga undersökningar.
Mao – Rapport om en undersökning av bonderörelsen i Hunan
Engels – Den arbetande klassens läge i England
Lenin – Kapitalismens utveckling i Ryssland
Linderot – Bondefrågan i Sverige. Till diskussionen om samverkan mellan arbetare och bönder (boken är en klassanalys och förslag till politik i bondefrågan)
Lasse Cornell – Det svenska klassamhället och revolutionen

Gör föreningen synlig. För att folk överhuvudtaget ska kunna ta ställning till om de vill arbeta för vår sak så måste de ju så klart känna till att organisationen finns. Det kommer därför under lång tid vara viktigt att se till att organisationen syns och finns i proletära områden genom affischering, klistermärken, målningar, banderoller, flygbladsutdelning m.m.

Delta i masskampen. Vår viktigaste uppgift är allmänt talat “att utlösa, delta i och leda klasskampen i alla dess former”. Alltså ta reda på vilka kamper som finns och delta i dem och stöd dem så mycket som möjligt. Var inte rädd för att ta ansvar. Kommunisternas uppgift är att gå i främsta ledet som Marx och Engels skrev i Det kommunistiska partiets manifest:

“Kommunisterna är alltså praktiskt den beslutsammaste, alltid framdrivande delen av arbetarpartierna i alla länder”.

Om det inte finns några uppenbara pågående kamper så undersök vilka stridsfrågor som finns där kamrater arbetar och bor och sätt igång och utlös och driv fram kampen. Nya organisationsformer behövs bildas på olika håll för att driva fram lokala krav. Finns ingen fackklubb så bilda en, finns ingen organisation för hyresgästkamp så bilda en, finns ingen anti-fascistisk organisering så skapa det, osv.

4 KOMMENTARER

 1. Glömmer ni inte vården? Åsyftar att ni riktar er främst till proletärer inom industri och transport.
  Stort lycka till i alla fall kamrater

  • Arbetarklassen inom industri- och transport har strategisk betydelse eftersom de kan lamslå den kapitalistiska ekonomin genom strejker osv. “Riktar sig främst” har ändrats till “lägger vikt vid”. Det kan visa sig att du har rätt att vi bör lägga stor vikt vid organisering inom vården. Det är den största arbetargruppen, är mer förtryckt pga hög andel kvinnor osv. De praktiska erfarenheterna kommer utvisa vad som är rätt.

 2. Katalys har för ett år sedan försökt sig på en analys av klasserna i Sverige. Kan studeras pga. Ess enkelhet i språket. Huruvida den är användbar överlåter jag till andra att bedöma.
  Intressant sida och organisation ni skapat.
  Antikapitalistiska hälsningar
  Sten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net