Arbetsköpare blev nästan slavägare, vägrade betala ut lön

Assistansarbetsköparen och brukaren ”Jonas” vägrade betala ut lön till sina anställda. 8 anställda som tidigare jobbat hos honom hade i april stämt Jonas med hjälp av facket. Detta innebar bl.a. att facket kunde stå för rättegångskostnaderna. I augusti fick arbetarna äntligen ut de pengar som denna parasit var skyldig dem. En av dem var Rashita Chirakkal som nu har fått 90 000 kr i ersättning via den statliga lönegarantin.

Äntligen. Jag är så glad. Jag är glad över beslutet och alla människor som stöttat mig, och hjälpt mig jättemycket, säger hon.

Förutom att i praktiken ha sina anställda som slavar, dvs. att de utförde obetalt arbete, så utsatte Jonas arbetarna för förnedrande behandling:

”När de personliga assistenterna inte lyckats följa hans anvisningar till punkt och pricka om hur till exempel en kopp te ska tillredas skäller han ut dem, förnedrar dem och anser att de därmed inte har rätt till lön och/eller andra ersättningar. Han kallar det för ”kvittning”.

Den statliga lönegarantin är en lag som säger att när en arbetsköpare går i konkurs och har ej betalat ut löner, har en anställd rätt till att staten betalar ut lönen istället. Däremot täcks inte t.ex. skadestånd av den statliga lönegarantin.

Källor: https://ka.se/2019/08/23/hon-fick-90-000-i-utebliven-lon/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net