Stöd och utveckla undersköterskeupproret!

I april i år startade Marie Wiberg och Jenny Klingstam Undersköterskeupproret. Båda är arbetsplatsombud för Kommunal på ett äldreboende i Västerås. Till dags dato har Facebook-gruppen fått drygt 17 000 medlemmar; mer än 5 000 nya medlemmar har tillkommit den senaste månaden. Undersköterskeupprorets namninsamling har i skrivande stund samlat nästan 23 000 undertecknare. Dessutom har manifestationer genomförts i bland annat Stockholm, Borlänge, Jönköping, Skurup, Tingsryd och Tranås,

Den utlösande gnistan till Undersköterskeupproret var riksdagens beslut att avskaffa 310 miljoner i riktat bidrag till äldrevården i vårbudgeten. Detta kommer enligt initiativtagarna att öka pressen på en redan hårt sliten personal, unga kommer att välja bort yrket och erfaren personal kommer inte att orka fortsätta jobba inom äldreomsorgen.

Det är framför allt mer personal, bättre arbetstider och avskaffandet av de delade turerna (långa arbetsdagar med håltimmar) som lyfts fram. Marie Wiberg säger exempelvis:

”I debatten pratar man om enkla jobb. Men det här är inget enkelt jobb. Att ta hand om de demenssjuka är bland det svåraste man kan göra.”

Undersköterskorna är en underbetald yrkesgrupp, som länge setts över axeln, och som arbetar under nästan ständig underbemanning och svåra arbetsförhållanden. De förtjänar allt stöd.

Upproret är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk, som vill arbeta för att lyfta undersköterskornas status, förbättra arbetsmiljön och garantera en fungerande äldreomsorg. Upproret utser heller inte fel syndabockar:

”Vi ställer inte grupper mot varandra, vårt arbete för bättre villkor står inte i motsättning till andra yrkesgruppers arbete för bättre arbetsmiljö och höjda löner, tvärtom. Vi accepterar inte heller någon form av rasism, homofobi, sexism eller annan form av kränkande beteende i vårt nätverk.”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net