Sophämtare i Malmö under chefens diktatur

På företaget Suez i Malmö rapporterar arbetarna att de har extrema arbetsförhållanden med ett stenhårt förtryck. Arbetare som säger ifrån utsätts för straffåtgärder och punktmarkeras av chefen.

Jenny Fredriksson (en av arbetarna) berättar följande:

-”Det började 2013 när jag opponerade mig. Först för att jag skulle gå och dra kärl helt själv i 16 gränder där det var olämpligt att backa. En annan gång sa jag ifrån när de ville att jag skulle jobba över, jag sa att jag inte orkade för jag hade redan så mycket övertid.”

– ”Om jag någon gång kom hem från turen i tid fick jag besked att jag skulle stanna kvar till 14.50, tillsammans med andra som också blev straffade, säger Jenny Fredriksson, som i dag har anställning hos en annan arbetsgivare.”

”– Vi blev behandlade som barn, som fick kvarsittning.”

En annan arbetare, LGA, vittnar om förnedrande arbetsuppgifter, som att han tvingades tvätta sopbilen tre gånger i rad. LGA blev nämligen punktmarkerad av chefen, och driftledarna fick order om att placera LGA på fysiskt krävande uppgifter som han inte skulle klara av. Detta var ett sätt för chefen att försöka få bort honom.

Flertal av arbetarna hade börjat få hälsobesvär på grund av chefens diktatur. En arbetare påpekar att han utsattes för ”psykisk misshandel” och berättar att:

– Jag började må fruktansvärt dåligt. Kunder på turen undrade hur det var med mig. Jag rasade i vikt. En dag ute på jobb börjar allt susa och jag får tunnelseende.

Förutom den förnedrande behandling har det också uppkommit problem med för mycket övertid vilket försämrar arbetsmiljön ytterligare. Trots att flera av klagomålen har framförts av fackliga företrädare har inte mycket ändrats, och arbetstagarrepresentanten i Suez bolagsstyrelse vittnar om att situationen förvärras.

Endast en socialistisk revolution kan avskaffa den makt som kapitalisterna och deras underhuggare (som chefer) besitter. Endast under socialismen kommer arbetarna att ha kontroll över sin arbetsplats och kan göra sig av med det förtryckande samhällssystem där ett fåtal har makten över flertalet.

Källa: http://www.transportarbetaren.se/chefen-soporna-och-sanningarna/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net