Om klimatkampen

Klimatkampen är en propagandistisk kamp där man organiserar folk för en progressiv sak. Det som saknas är en organisation som ser på kampen från ett antikapitalistiskt perspektiv.

Klimatkampen har blivit populär i o m Greta Thunbergs proteströrelse ”Skolstrejk för klimatet”. Den innebär att elever ska strejka istället för att närvara i skolan. Denna rörelse har fått stor spridning i media och har en internationell popularitet. Rörelsen faller under nätverket ”Klimatsverige” som samlar flertal organisationer, bl.a. vissa politiska organisationer dock är bara deras miljöutskott tillåtet. Syftet med klimatsverige är att ”samla, bredda och stärka klimatrörelsen. ”.

Klimataktion verkar vara en av de större föreningarna i Sverige som driver klimatfrågan. Organisationen påstår sig skapa en ”folkrörelse för klimatet”. Föreningen bildades 2008 och har också flera miljövänliga mål. Intressant är att man har mer konkreta förslag som att ha ett transportsystem utan miljöpåverkan och fossilfritt energisystem. Föreningen är politiskt obunden.

Det finns alltså ett tomrum för en antikapitalistisk miljöorganisation som kan driva frågan utifrån ett socialistiskt perspektiv, och då klimatfrågan är väldigt aktuell finns det ljusa utsikter för framgång.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net