Arbetare skräms till tystnad

Sedan en ny VD börjat på företaget har ett 20-tal anställda på Hallbergs bostadsstiftelse sagt upp sig.

Orsaken till uppsägningarna har varit en förtryckande arbetsmiljö där det bland annat förekommer kränkningar samt att det råder en tystnadskultur på arbetsplatsen. Arbetsförhållandena är så extrema att de anställda känner rädsla på jobbet. Hallbergs bostadsstiftelse, också kallat, Hallbo, är ett kommunägt företag men dess nya VD har bakgrund från den privata sektorn. Hallbo påstår att orsaken till uppsägningarna har varit att man genomfört ”effektivisering”, vilket oftast betyder att man vill öka profiten genom antingen sänka kostnaden för arbetskraft dvs. försämrade arbetsvillkor.

Förtrycket mot arbetarna är så stark att de är rädda för att engagera sig fackligt:

De medarbetare jag pratat med vågar inte uttala sig och ännu mindre bli fackligt aktiva, säger Richard Fredriksson, Fastighets regionala skyddsombud.

Fastighets, fastighetsarbetarnas fackförbund, kommer att gå vidare med anmälan till Arbetsmiljöverket om de bristerna på arbetsplatsen inte åtgärdas.

Det behövs en radikal fackföreningsrörelse för att ge arbetare den stridskapacitet som krävs för att stå upp för deras rättigheter samt förbereda arbetare att organisera sig för den socialistiska förvandlingen av produktionsförhållandena.

Källa: https://tidningenelektrikern.se/2019/07/01/radsla-pa-hallbo-personalen-skrams-till-tystnad/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net