Soviet Economic Development from Lenin to Khrushchev av R. W. Davies

För innehållet står författaren Sven Laurin.

Ovanstående bok är en liten behändig skrift som drar upp de stora utvecklingslinjerna under socialismen och en bit in i tiden efter kapitalistrestaurationen.

Boken innehåller självklart en hel del av de vanliga negativa påståendena om utvecklingen i Sovjetunionen men den innehåller också en hel del intressanta påståenden som rimmar illa med det vanliga snacket om “socialismens misslyckande”. När kapitalisternas intellektuella håller sig till bedömningar som baserar sig främst på statistik så kommer de ibland med en del guldkorn.

Det finns en hel del länder som skulle behöva just detta men den felaktiga föreställningen om “socialismens misslyckande” står säkert i vägen för en sådan utveckling på olika håll i världen.

Davies skriver att den ekonomiska utvecklingen i Sovjetunionen mellan 1917 och 1965 var den dittills snabbaste ekonomiska utvecklingen i världshistorien. Man ska komma ihåg att utvecklingen skedde trots att de tyska imperialisterna ockuperade Sovjetunionens största industricentra (se Introduction) under flera år och att de genomförde en massiv förstörelse av produktivkrafter. BNP ökade enligt Davies försiktiga beräkningar med 5-6 procent om året men om man plockar ut den tunga industrin så ökade den med 10 procent om året (se avsnittet “The pre-war industrialisation drive”).

Davies skriver även om Sovjetunionens enorma påverkan runt om i världen där dess väg blev en förebild i tredje världen och påverkade utvecklingen mot ökad statskapitalism (läs: socialdemokratisk politik) i de imperialistiska länderna.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net