SD vill minska fackens makt

Sverigedemokraterna (SD) föreslår i sin skuggbudget att ”oberoende arbetsmiljörådgivare” ska ersätta de fackliga regionala skyddsombuden på arbetsplatserna.

De oberoende arbetsmiljörådgivarna ska vara underställda Arbetsmiljöverket. Detta skiljer sig från de nuvarande regionala skyddsombuden som väljs av facken. De regionala skyddsombudens huvudsakliga uppgift är att få till ett lokalt arbetsmiljöarbete på arbetsplatser där det inte finns någon skyddsorganisation.

SD:s förslag motiveras med att det finns en partipolitisk koppling mellan facket och Socialdemokraterna vilket gör att de ”företräder i första hand Stefan Löfven och regeringen, inte de som finns på arbetsplatsen”, enligt Jimmie Åkesson i en riksdagsdebatt den 16 oktober.

Peter Hellberg, chef på arbetsmiljöenheten på Byggnads Väst, ställer sig emot förslaget:

– Vi har den största branschkännedomen. Det är mycket dålig kunskap kring arbetsmiljön redan idag och illa ställt med olyckor, damm, asbest, fusk och arbete på hög höjd.

SD:s förslag är menat att kämpa emot arbetarklassens inflytande på arbetsplatsen. Att de regionala skyddsombuden skulle tjäna Stefan Löfven är typisk sverigedemokratisk demagogi. De regionala skyddsombudens politiska koppling till facken är ett resultat av den historiska kamp som arbetarklassen fört för en bättre arbetsmiljö. SD vill i grunden urholka fackets makt för att istället förstärka kapitalets diktatur.

Källa: https://www.byggnadsarbetaren.se/skyddsombud-om-sd-forslag-sju-resor-varre/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net