Det chilienska folkets kamp fortsätter

Alla som håller sig uppdaterade om situationen i Latinamerika har nog sett de stora protesterna i Ecuador och Chile. Stora gatustrider har ägt rum i alla stora städer (Santiago, Valparaíso, Concepcion, Temuco, La Serena och Coquimbo) och militären har satts in mot folket. Protesterna fortsätter trots att den gamla staten har infört undantagstillstånd i Santiago och andra stora städer.

Det är tydligt att den gamla staten i Chile inte kan lösa massornas situation. De kan inte kontrollera massornas uppror och de säger öppet att de befinner sig i ett krig mot dem, eller som Chiles president sa: “Vi är i krig mot en mäktig fiende, som är villig att använda våld utan några gränser”.

Kamraterna i Chile har lyft slagordet “No es por 30 pesos, es por 30 años” (Det handlar inte om 30 pesos, utan om 30 år). Det vill säga att det handlar inte bara om priset på tågbiljetterna, utan det handlar om 30 års förtryck som har fortsatt efter slutet på Pinochets styre. De skriver även om den gamla staten drog tillbaka sitt beslut om att höja priset på tågbiljetter redan efter första dagen av protester och hur böndernas situation har förbättrats. Protesterna visar tydligt hur revolutionärt våld kan vara det enda sättet som massorna kan få igenom sina krav. Och att folket kämpar oavsett hur mycket staten och opportunisterna bespottar och kritiserar.

Här är en video om protesterna i Chile.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net