Motsättningarna hårdnar i Sölvesborg

Motsättningar hårdnar i Sölvesborg efter att Sverigedemokraterna (SD) tog makten i kommunen tillsammans med andra borgerliga partier.

SD anhängare som tidigare stött partiet mer i smyg har blivit mer öppna. Motsättningarna bland arbetare mellan dem som är för och emot SD har hårdnat till den grad att SD-sympatisörer som är anställda inom kommunen vill utesluta SD-kritiska medarbetare.

Sverigedemokraterna i Sölvesborg har också aktivt spridit homofobisk propaganda. Maria, undersköterska och själv boende med en kvinna, säger:

– Sådant bidrar till känslan av ett hårdnat klimat. Det märks inte på möten, eller i någon nämnd. Utan mer i fikarummet, i korridorerna. Det är svårt att ta på. Men de som styr har blivit mer sturska. Helt klart.

Trots sverigedemokraternas försök att splittra arbetarklassen utifrån sexuell läggning så har folket visat motstånd. Regnbågsflaggor viftar överallt i Sölvesborg, ett tydligt tecken på att arbetare och progressiva vägrar acceptera chauvinistisk politik som SD försöker driva.

Sölvesborg är Jimmie Åkessons gamla hemstad och tillsammans med sin sambo Louise Erixon sitter de båda i kommunfullmäktige. Detta år presenterade kommunen sitt handlingsprogrammet där man bl.a. vill uppmuntra till återvandring av invandrare, vilket är en tydlig fascistisk politik.

Utvecklingen i Sölvesborg ger oss en glimt på hur ett fascistiskt-borgerligt styre i Sverige skulle se ut. Vilka lärdomar som kan tas från denna situation kräver fortsatt undersökning.

Källa: https://arbetet.se/2019/10/25/radslan-sprider-sig-bland-solvesborgs-anstallda/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net