Tjeckien: 250 000 i protest mot kurrupt miljardärregering

250 000 tjecker demonstrerade på lördagen mot premiärminister Andrej Babis och president Milos Zeman. Premiärminister Andrej Babis var ägare till ett Tjeckiens största företag Agrofert och han anklagas för att ha gynnat sitt eget bolag genom att ordna EU-bidrag osv.

Arrangören av demonstrationen är organisationen “En miljon ögonblick för demokrati“. Av deras 30-punktsprogram framgår att deras fokus är att stärka det borgerliga statsmaskineriet genom att öka folkets engagemang i det politiska spelet.
Här nnedan är ett exempel på vad de står för taget ur dess program.

  • Jag röstar ansvarsfullt, läser partiprogrammen före valet och tar reda på så mycket information som möjligt om varje kandidat.
  • Jag respekterar politiker som gör sitt arbete på ett ansvarsfullt sätt och för allmänheten.
  • Jag är intresserad av problemen i byn där jag bor.
  • Jag förstår hur myndigheterna arbetar, vad deras kompetenser är och jag följer reglerna.
  • Jag talar till mina representanter på lokala och högre nivåer, ställer frågor, delar min erfarenhet med dem och ger dem konstruktiv feedback.
  • Jag ska bli anhängare av eller gå med i ett politiskt parti.
  • Jag kommer att stå för lokala, regionala eller nationella val.

Det finns allmänt talat ingen slump i politiken. Det verkar finnas ett ökat behov att av hålla massorna i schack. Är tjeckiens byråkratkapitalistklass rädd för en fransk utveckling?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net