Saskia Sassen om storfinansens utsugning

Saskia Sassen är en amerikansk professor i sociologi vid Columbia University. Hon var huvudattraktion på året Socialistiskt Forum i Stockholm och många känner troligen igen från henne från den nya svenska filmen Push (se den).

Hon inledde sin presentation med att beskriva hur hon arbetar, att hon inte vill stanna vid vad det formella systemet säger oss och att hon vill arbeta brett och arbeta gränsöverskridande i förhållande till de klassiska akademiska områdena. Hon vill aktivt destabilisera “stabila uppfattingar” och säger sig vilja verka i skuggan av “kraftfulla förklaringar”.

Hon menar att det inte ett namn för den nya perioden med extrem utveckling av finanssektorn och avregleringar. En ny epok har börjat på 90-talet enligt Sassen. Hon beskriver finanssektorn som en utsugande och extremt mäktig faktor som förändrar samhället. Hon beskriver vad hon kallar “uttränganden” av delar av befolkningen.

Hon menar att det finns två huvudtendenser i dagens samhälle:

  1. Finansiella mellanhänder.
  2. All finansialiseras. Storfinansen skiljer sig från vanlig bankverksamhet.

När USA:s riksbankschef avgick talade han om “dark pools” och att de flesta finansiella transaktioner sker i “dark pools”. Han sa även att USA:s riksbank inte vet vad som sker i dem.

Hon visar med statistik att hushållen skulder har ökat i ett stort antal länder. Bankerna äger skulderna och de suger ut befolkningen vilket hindrar att pengarna cirkulerar i ett område. T.ex. tyska banker utsuger ett område i Polen och de tar hem pengarna till Tyskland så att pengarna inte cirkulerar i Polen.

Utsugande sektorer kan utsuga även från hushåll med låga inkomster. De bryr sig inte om att ett hushåll har låga inkomster eftersom de utsuger miljoner hushåll. Tiotals miljoner hushåll har över tid inte kunnat betala lånen i USA och tvingas flytta ut från sina bostäder som de köpt med lån. Hon pratar om utsugandets logik (“extractive logics”), de tar lite där och lite där t.ex. i pensionssystemet vilket i det stora hela blir mycket. Finansbolagen och dess ägare ses inte som banditer utan de respekteras fast de gör samma sak som banditer enligt Sassen. Fler och fler sektorer i samhället blir utsugande.

Värdet på alla fastigheter i världen är högre än alla världens länders BNP tillsammans närmare bestämt 217 000 000 000 000 dollar.

Hon föreslår effektivare lagreglering. Det finns ofta inte lagregler för att hantera komplexa finansiella instrument enligt Sassen. Tror hon verkligen att det går stoppa utvecklingen genom reformer?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net