Lästips: Hur rika länder blev rika och varför fattiga länder förblir fattiga

“Global ekonomi – hur rika länder blev rika och varför fattiga länder förblir fattiga” handlar om ekonomisk utveckling i dagens värld. Erik Reinert visar hur rika länder utvecklades genom en kombination av statlig intervention, protektionism och strategiska investeringar – inte genom frihandel.

Författaren visar hur den imperialistiska bourgeoisien rekommenderar världens fattiga länder en politik som ignorerar det faktum att de rika ländernas rikedom grundades på protektionism snarare än frihandel. Bokens författare har själv varit storföretagare och kritiserar Marx och framhåller att värde inte skapas genom arbete utan främst genom “synergieffekter” och “entreprenörskap” etc. Boken innehåller dock många intressanta exempel på falskheten i den nuvarande officiella politiken och på hur de imperialististiska länderna på alla möjliga sett under historien har skyddat sin industri.

En stor brist som är en naturlig följd av författarens klasståndpunkt är att han antar att existerande kapitalistiska krafter i fattiga länder ska lyckas vända utvecklingen med hans “medicin”. Historien visar dock att kapitalistklassen inte klarar detta utan det krävs en nydemokratisk revolution och socialism för att vända utvecklingen. Det räcker liksom inte med entreprenörsanda och protektionism för att bryta sig loss ur imperialismens grepp och bygga upp ett land som skapar allmänt välstånd för folket.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net