Frankrike: 1,5 miljoner protesterade mot planerade försämringar av pensionssystemet

Torsdagen den 5 december genomfördes den första stora strejkdagen och demonstrationer mot det ökända “pensionsreformprojektet” som Macrons regering vill genomföra.

Strejken hade planerats i mer än två månader och Paris tunnelbanenät var förlamat, järnvägstrafiken också, sju raffinaderier var i strejk, hamnarna stod stilla, lastbilsförare organiserade blockeringsoperationer och mer än hälften av lärarna gick ut i strejk och många skolor stängdes, sopgubbarna strejkade i Marseille och Montpellier, elektrikerna och gasarbetarna i EDF och Engie strejkade och inom många andra sektorer skedde mobiliseringar.

Denna kampdag var enligt kamraterna i Frankrike “historisk i sin omfattning”. Det är första gången på decennier som en strejk har varit så stark och demonstranterna så många. Enligt fackföreningarna var 1,5 miljoneri hela Frankrike ute och demonstrerade denna dag.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net