Arbetsköpare har rätt att säga upp den som vägrar drogtest

Drogtester på företag regleras inte av någon lag. Kapitalisternas argument är att de drogtestar för att garantera säkerheten på arbetsplatsen. Då väger den personliga integriteten lätt, har det visat sig i en rad domar. Arbetsdomstolen ger arbetsköparen rätt att säga upp den som vägrar drogtest.

Det som händer i praktiken på t.ex. Plastal (underleverantör till Volvo) är att arbetsköparen använder sig att drogtester på ett sätt som blir till trakasserier mot enskilda anställda:
– Hos oss sker drogtesterna slumpmässigt och vid misstanke. Jag har jobbat i 19 år och aldrig testats. Andra har testats fyra gånger på kort tid. Det är som ett lotteri, vi har aldrig utrett exakt hur urvalen görs, säger Momodou Lamin Sanneh som är skyddsombud och vice klubbordförande för IF Metall på Plastal.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net