Farväl Jonas Sjöstedt

Tor Jonas Sjöstedt som har varit partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012 har tyvärr idag meddelat att han lämnar över stafettpinnen till någon annan. Många har chockerats av nyheten och ligger nu sömnlösa och förvirrade i sina sängar runt om i landet.

Hans engagemang på nej-sidan i samband med folkomröstningen om EU 1994 tog honom in i politiken på riksplanet. Jonas har hjältemodigt lett sitt parti bort från denna ungdomliga villfarelse och V har som bekant idag “slutat driva” frågan om EU-utträde. I politiken har Jonas skaffa sig många goda vänner som t.ex. USA:s libyenambassadör Chris Steven som han lärde känna i Jerusalem och som han brukade bjuda på middagar i Stockholm. Libyenfrågan blev en vändpunkt för Jonas och han ledde V allt längre bort från den förlegade anti-imperialismen framåt mot ett ny fräsch krigsaktivism. Risken är nu att Jonas faller i glömska. För att ingen ska glömma bort honom och hans stora insatser för en förstärkt klassamarbetsanda i svensk politik så finns här nedan en samling oförglömliga citat. Måtte minnet av den stora klassamarbetskämpen Tor Jonas Sjöstedt leva vidare för alltid!

“Det här är ingen förberedelse för dig att lämna som partiledare?
– Nej, det är det inte. Jag tycker det är otroligt kul att vara partiledare. Det blir roligare och roligare. … – Jag kommer fortsätta med full kraft som partiledare” (Aftonbladet, 2019)

Tomt på vänsterkanten i svensk politik” (sic!)

“Det är bra att Sverige har ett ´snävt mandat´för vad de svenska Gripenplanen får göra i Libyen, anser Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.”

“– För mig är skillnaden mot extremhögern och deras syn på världen viktigare än EU-motståndet, sade Sjöstedt

“Det, räcker inte med duttanden

“– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger V-ledaren.

“– Det vi skakade hand på var bland annat att Löfven kommer att få försöka få tillbaka alla våra reformer. Jag litar på hans ord. Att han verkligen kommer att försöka.”

“Utvecklingen i Stalins Sovjet och Maos Kina var några av 1900-talets stora katastrofer med miljoner döda som följd.”

“Jag var med och bytte namn både på VPK och KU. För mig är det en del av uppgörelsen med det kommunistiska arvet.”

“Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk till sina partikamrater i Umeå som tågade med flera kommunistiska partier på första maj. -Jag tycker att Vänsterpartiet i Umeå har gjort ett misstag. Det här är grupper som är långt från oss politiskt och det hade varit mycket bättre att man inte gått i samma demonstrationståg”

“– Jag tycker absolut att man ska ha goda med relationer med Israel och jag träffar själv Israels ambassadör ibland.”

“– Det är viktigt att vi jobbar med de goda krafterna”

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net