Hundratals manifesterade för “välfärden” i Umeå

Hundratals personer hade samlats på Rådhustorget i Umeå den 25 januari för att demonstrera mot nedskärningar i välfärden. Manifestationen hade organiserats av nätverket ”Välfärd i Umeå” som består av följande organisationer: Kommunal, Vision, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Vårdförbundet, Akademikerförbundet och Funktionsrätt. Anton Markerby, sektionsordförande för Kommunal Umeå, sa såhär innan manifestation:

– För Kommunals del är det nära kopplat till oss eftersom våra medlemmar jobbar i välfärden. De behöver schysta arbetsvillkor för att kunna ge god äldreomsorg och barnomsorg. Även brandförsvaret behöver utökade resurser för att på sikt kunna klara kompetensförsörjningen. Detta är viktigt om fler ska vilja jobba i välfärden.

Nedskärningarna i välfärden har drabbat de som behöver den mest, enligt Birgitta Larsson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, som berättar om hur nedskärningarna har påverkat skolan:

-Jag är jätteorolig för lärarbristen och för möjligheten att ge stöd till de elever som behöver det. Vi får nu 4 500 kronor mindre per elev och år i grundskolan än jämförbara kommuner. Det blir de elever som behöver mest stöd som drabbas värst när assistenter och speciallärare försvinner, säger hon.

Massornas missnöje med välfärden har fått vissa borgerliga partier (V,KD,M) att komma överens om extra resurser till “välfärden”. Men är det inte en piss i Nilen? Så länge klasskampen underifrån är svag så kommer sannolikt sociala välfärdsinrättningar fortsätta att avvecklas till förmån för privatiseringar och därmed ökad vinst för kapitalisterna, samtidigt som folkets lidande kommer fortsätta att öka. Lösningen ligger i att ersätta den borgerliga staten med en ny stat där folkets behov sätts i första rummet.

Källor:
https://ka.se/2020/01/24/umea-demonstrerar-for-valfarden/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/hundratals-samlades-for-valfarden
https://skolvarlden.se/artiklar/facklig-storm-mot-nerskarningar-sex-forbund-i-gemensam-protest

3 KOMMENTARER

  1. Det står ju bara att V är ett borgerligt parti vilket handlar om vilket handlar om klassinnehållet i partiet i stort. Vad de föreslår då och då är ju en annan sak.

  2. Fast V har ju alltid varit för välfärden och lagt framförslag och röster som riktat till det… V är ju inget riktigt socialisitskt arbetarparti men rätt ska vara rätt.

    • Det är fortfarande ett borgerligt parti, den står fortfarande för upprätthållandet av kapitalismen och ger smulor från de rikas bord.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net