“Blåljussabotage”! Ny repressiv lagstiftning ska inte få stoppa solidariteten

Polisen har redan börjat använda den nya lagstiftningen för att skrämma folk. De har bl.a. hotat skolpersonal med att de kan dömas om de inte visar var flyktingar har gömt sig osv. Olika jurister har i media kritiserat att polisen ljuger om att man får fängelse i “minst ett år” för att “kasta en banger” och för att få livstid måste det till något rejält. Se nedan.

Borgarstaten införde den 1 januari 2020 en ny brottsrubricering i den svenska brottskatalogen – “blåljussabotage”. Lagen som inte använts ännu kan t.ex. användas om någon försöker hindra polisen från att lyfta bort personer som sitter i blockad för att hindra utvisningar etc. Det rapporteras redan om hur batongpuckon går runt och hotar folk med den nya lagen.

Så här lyder lagen:
5 c § Den som angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård genom att
1. använda våld eller hot om våld mot verksamhetens personal eller mot personer som bistår verksamheten,
2. tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten, eller
3. vidta annan otillbörlig åtgärd
döms, om gärningen är ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet, för sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art. 

“Vad betyder det för politiskt arbete som exempelvis blockader i samband med tvångsutvisningar, en motdemonstration mot nazister eller att blockera en fossilgasterminal? Det är svårt att säga eftersom regeln är så öppen och vag. Sannolikt innebär den inte att någon som efter order från polis vägrar flytta på sig under en blockad döms för blåljussabotage.

Däremot finns det en risk att den som på något sätt hindrar polisen från att flytta på en person som sitter i en blockad, genom att exempelvis ställa sig i vägen för polisen, kan omfattas av den nya lagen. Att skydda någon från ett potentiellt juridiskt felaktigt polisingripande riskerar alltså att leda till att man döms för brott. För att tala klarspråk har lagstiftaren, i och med det nya blåljusbrottet, kriminaliserat solidariteten och den civila olydnaden på gator och i andra rum.”

8 KOMMENTARER

 1. Arbetare? Det är en definitionsfråga. De är så samkörda med polisen att de kanske är förtappade i farbror statens trygga famn. Dessutom, hur har de agerat på de platser när de har fått stenar på sig? En del av dem är garanterat rasister precis som befolkningen i stort.

  • “Hur har de agerat …?” Kanske försökt sköta jobbet, nämligen att hjälpa människor som behöver hjälp? Är det här KF:s linje är det bara att gratulera till framtiden som en grupp av telefonkiosk-storlek ungefär.

   • Jo att försvara statstjänstemän i alla väder måste ju vara en framgångslinje för en kommunistisk organisation…

    • OK, jag lämnar det här med en sista fråga. Ska jag anta att KF officiellt anser att svenska befolkningen i stort är rasister och att det därför är berättigat att attackera offentliganställd räddningspersonal (men inte ambulanser från privata företag)? I så fall måste ju KF:s trådar bakåt till vettiga organisationer som KFML/SKP, för att inte säga Set Persson och gamla SKP, vara i stort sett avklippta.

     • De enda som uttrycker KF:s ställning i någon fråga är redaktionen. Vi motsätter oss attacker mot ambulanspersonal men stödjer inte stärkandet av den borgerliga staten, vilket är funktionen av den nya lagen.

      • Med ett klokare sätt att formulera den ursprungliga artikeln hade ni sluppit den här kritiken, Martins tokerier – samt att i praktiken “stärka den borgerliga staten” genom att göra hela blåljuslagen acceptabel för folk som inte gillar överfall på samhällstjänster.

     • Så många tokiga slutsatser och “kopplingar”…. en typisk nationalisthjärna? Personen “B” diskuterar med någon i ett kommentarsfält.
      1. Den personen får plötsligt representera en organisation.
      2. Personen undrar helt apropå om organisationen anser att de flesta i Sverige är rasister.
      3. Personen undrar om organisationen anser att offentliganställd personal är rasister eftersom personen först undrat om organisationen anser att de flesta i Sverige är rasister.
      4. Personen säger att om organisationen nu håller med om 2 och 3 så måste all koppling till KFML/SKP och Set Persson var bruten.

      En del ambulanspersonal är rasistsvin precis som en del av befolkningen och har garanterat gett utlopp för sina åsikter och då har de retat upp folk. Jag avskyr verkligen på alla sätt den bruna opinion som ständigt använder “blåljuspersonal”-kortet för att demonisera proletära förorter. Jag har själv suttit ner tagit en öl med ambulanspersonal och om deras åsikter på något sätt är vanliga i den gruppen så är det inte konstigt om det blir hårda motsättningar med folk “ute på fältet”.

 2. Och hur är det med solidariteten från er med arbetarna som kör ambulanser och brandbilar – hur mycket skit från ligister och kriminella ska de tåla innan ni tycker det är för mycket?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net