Om “CIA deception committee” och dess arbete i Sverige

Ola Tunander har skrivit en ny bok som heter ’Det svenska ubåtskriget’. Enligt Tunander bedrev Nato-länder operationer under falsk flagg i Sverige under 80-talet i form av ubåtskränkningar. Syftet var att förändra svenskarnas attityd mot Sovjet och att kunna använda Sverige som flygbas under ett eventuellt krig mot Sovjet.

I boken beskrivs hur USA:s f.d. försvarsminister Caspar Weinberg år 2000 avslöjade att det var USA som opererade på svenskt territorialvatten och att det endast var en del av ett helt projekt. Den före detta amerikanska marinministern John Lehman har berättat att de amerikanska operationerna i Sverige stod under CIA. CIA hade en deception-committee (deception = förvilla). Syftet med operationerna var att svenskarna skulle ”ta sitt förnuft till fånga” vad gällde det kalla kriget. Man ansåg att Sverige inte insåg allvaret i det hela. Enligt en CIA-källa var det Amiral James Lyons som var ansvarig för USA:s operationer i svenska farvatten. Lyons blev sedan enligt Tunander ansvarig för det som kallades Red Cell. Red Cell var operationer under falsk flagg där USA spelade terrorister. De sprängde bomber, kidnappade amiraler och torterade folk. Syftet var att skylla på terrorismen (problem – reaktion-lösning). CIA:s Willam Casey ska ha varit inblandad i operationerna med ubåtarna i svenska farvatten.

Storbritannien och USA var inte förtjusta i svensk politik på 80-talet. De menade att Sverige inte ”förstod allvaret” i det kalla kriget mellan öst och väst. Med ubåtsoperationerna i svenska vatten ville man göra svenskarna ”mer realistiska”. Tunander har bland annat läst brittiska dokument där denna fråga diskuteras. Den person som var ansvarig för psykologiska operationer i Pentagon sa att ”I Europa kan vi inte ha ett shooting war därför att faran för en eskalering till nukleär nivå är så stor. Därför spelar psykologiska operationer en central roll”. Pentagon inriktade sig på neutrala stater såsom Sverige.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net