Arbetare svartlistas av Skanska

Det svenska företaget Skanska, som är världens femte största byggföretag, får kritik av amerikanska proletärer för att svartlista eller sparka de som organiserar sig fackligt. Detta är inte förvånande med tanke på att 2009 avslöjades det att Skanska hade fört ett register med över 3000 svartlistade byggnadsarbetare i Storbritannien, vilket ledde till protester.

I USA anställer Skanska underleverantörer som har dåliga arbetsvillkor och arbetsförhållanden. T.ex. har 5 personer dött och 150 skadats i ett amerikanskt byggnadsprojekt där Skanska bygger ut en motorväg.

”– Jag har varit där och frågat arbetarna om de skulle vilja förändra något, säger Mike Martin. ”Ja, säkerheten”, säger de. De har inga klagomål på lönen, men saknar säkerhetsutbildning och får inte ordentlig utrustning. Jag frågade vad som skulle hända om de organiserade sig. ”We would get fired”, sa de.”

Nu planerar amerikanska fackliga representanter och arbetare att protestera under Skanskas årsstämma i Sverige. Detta kommer förmodligen inte leda till några förändringar. Arbetare måste ha ett fackförbund som är en kamporganisation, som strider för arbetarna och inte blott passiviseras av kapitalets fackpampar.

Källa: https://www.byggnadsarbetaren.se/ilskna-usa-byggare-till-sverige-protest-mot-skanska/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net