Afghanistans kommunistiska parti om fredsprocessen

Afghanistans kommunistiska parti (maoisterna) uttalade sig i september 2019 om fredsprocessen mellan USA och talibanerna.

Ett intressant utdrag säger att de nuvarande förhandlingarna kan resultera i att Afghanistan förändras till en sorts teokratisk republik likt Iran, som en överenskommelse mellan den nuvarande marionettregimen och talibanerna:

Based on a materialist and dialectical understanding it can be said that the process of collusion and complicity between the Americans and the Taliban will finally lead to the continuation of a diluted colonial and a strong intelligence presence in the country––and the continuing presence of the imperialist military and intelligence bases for this purpose––as well as the strong military, political, and economic dependence of the country on them.
On the other hand, the process of collusion between the puppet regime (The Islamic Republic of Afghanistan) and the Taliban (Islamic Emarat of Afghanistan) is also the process of fusion of “Republic” with “Emarat,” into something more like the theocratic republic in Iran, with a more politically pronounced role for the mullahs.

Det finns lite engelskt material om Afghanistans kommunistiska parti, vilket kanske inte är särskilt förvånande med tanke på att partiet befinner sig klämt mellan imperialistisk ockupation och en ultrareaktionär rörelse. Dock visar det näst senaste numret av deras tidning Shola Jawid bilder på affischering. Mannen på affischen är Akram Yari, grundare av Progressiva ungdomsorganisationen som var en maoistiskt organisation i Afghanistan.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Kontakt

Kontakta föreningen: Kommunisten@riseup.net